Yoshi_80
Pan Paweł
Za granica to wszyscy rowno tna tego daytona na 1800Hz minimum 3,4 rzedem
A później próbują do tego jakoś przykleić kopułkę
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Za granica to wszyscy rowno tna tego daytona na 1800Hz minimum 3,4 rzedem
Ja nie powiedzialem, ze jest lepiej. Tam po prostu przyjal sie pewien schemat i wszyscy z niego korzystaja. Jak zobacza ze gdzies minimalnie trzecia harmoniczna wybija sie, to znaczy, ze trzeba oktawe wczesniej glosnik zaczac filtrowacA później próbują do tego jakoś przykleić kopułkę . To, ze coś robią za granica inaczej to nie znaczy z automatu, że robią to lepiej bo są za granicą. Jakoś specjalnie mądrzejsi od nas nie są. Np do tej pory nie widziałem dobrej zagranicznej konstrukcji na usherach, wszystkie które widziałem już na oko miały błędy konstrukcyjne w zwrotnicy.
Ja nie powiedzialem, ze jest lepiej. Tam po prostu przyjal sie pewien schemat i wszyscy z niego korzystaja. Jak zobacza ze gdzies minimalnie trzecia harmoniczna wybija sie, to znaczy, ze trzeba oktawe wczesniej glosnik zaczac filtrowac
Podział jest na 2k LR2 filtr zaczyna działać wcześniej i na 3k jest już tłumione o 6dB co w tym wypadku wystarczy .
Wystarczy aby stłumić ten pik na tyle aby nie był już dużym problemem .6dB tłumienia
Dokładnie tak - to najważniejsza informacja - często widzę, zwłaszcza, w wypadku głośników wysokotonowych się o tym zapomina.Żadna magia tylko interpretacja, bo 3k to ton podstawowy a zniekształcenia 3 harmonicznej mówią o tym, ze coś się dzieje 3x wyżej a nie przy 3k.
The harmonic distortion of the W22EX001 has a broad peak between 1.3 kHz and 3.5 kHz. The reason for this is that distortion products generated at these frequencies are amplified by the raised frequency response around 5 kHz. The notch filter will not help this situation and the driver should ideally only be used below 1 kHz.
No właśnie, na głośnikach się nie znam, ale jak się projektuje konktrukcje budowlane, to od wymuszenia na częstotliwości podstawowej rezonansu mamy odpowiedzi w postaci drgań w kolejnych harmonicznych. Z tego co piszecie wynikałoby że z głośnikami jest na odwrót, co mnie dziwi. Kto się podejmie wyjaśnienia lamerowi?
ta pułapka nie może nic zmienić na pikach harmonicznych niżej bo nie likwiduje przyczyny tylko skutek
A to nie jest tak że przy podaniu sygnału 2khz będziemy słyszeli dodatkowe dźwięki na 6khz (od 3ciej harmonicznej) a przy podaniu 3k będziemy słyszeli dodatkowe dźwięki na 6k (ale tym razem od 2giej)? Ja to tak zawsze rozumiałem.dwa piki zniekształceń na 2 i 3kHz dla 3 i 2 harmonicznej.
Pułapka nie usuwa rezonansu membrany on dalej tam jest .
Pułapka wycina z sygnału wchodzącego na głośnik częstotliwość którą ten rezonans pobudza .
Nie może więc mieć ona wpływu na zniekształcenia które są generowane przez sam głośnik a które właśnie pobudzają ten rezonans .
Cały sęk w tym że własnie w tym przypadku można by powiedzieć że likwidując skutek eliminujemy jego przyczynę - jest jakby na odwrótta pułapka nie może nic zmienić na pikach harmonicznych niżej bo nie likwiduje przyczyny tylko skutek
Wyobraźmy sobie, że głośnik jest pobudzany tylko jednym sygnałem, o częstotliwości 3 kHz. W odpowiedzi dostaniemy ton podstawowy i kolejne harmoniczne 6,9,12 kHz itd. Wytłumaczcie mi w takim razie, jak ma zadziałać ta pułapka rezonansowa na zmniejszenie tych harmonicznych, skoro w obwodzie wcale taki sygnał nie płynie i nie ma czego wyciąć.