• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Fonica WG-1100 - ramię nie opada.

Reakcji
0
Nabyłem za śmieszną cenę gramofon Fonica WG-1100FS. Nie ma on igły i mocowania. Podłączyłem do prądu i talerz się kręci, ramię się przesuwa, ale jest ciągle w górze. Jest to uszkodzenie czy po założeniu igły i mocowania balans się wyrówna i ramię opadnie ?

Ma on wbudowany wzmacniacz 2x20W 4Ω czy jest jakaś możliwość podłączenia go do bardziej nowoczesnego wzmaka Yamahy ?

zrób test, dodając wagę proporcjonalną i tyle
a co do wzmaków to co ty chcesz, jak ty chcesz je połączyć? Nie ma takiej możliwosci.

A nie dałoby się wypuścić kabla zaraz za wkładką i podpiać pod jakieś gramofonowe pre? (Specjalistą nie jestem, ale to mi się logiczne wydaje ;)

tobster, jesli masz kolumny 4< ohm tez mozesz je podlaczyc, bedzie tylko mniej mocy...

bez systemu ( igła + wkładka + heashell / koszyczek / głowica / "mocowanie" ) ramię zawsze będzie w górze. Musisz coś założyć.
Sprawdź mechanizm opuszczania ramienia czy opada w dół. Z tego co pamiętam to Daniel ma tłumienie olejowe - sprawdź od dołu ( rozebrać trzeba ) wycieki, smarowanie oraz cały mechanizm opuszczania.
Ale wpierw załóż głowicę z wkładką !!

Bez ingerencji w budowę gramofonu, nie podłączysz go do zewnętrznego wzmacniacza

Powrót