• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Fountek NeoCD3.5H + ..........? monitory 2 way. Jakieś propozycje?

Reakcji
0
Witam

jestem w posiadaniu 2 głośników wstęgowych Fountek NeoCD3.5H szukam teraz przetworników nisko lub nisko-średniotonowych do kupletu aby zbudować monitory dwudrożne. Szukam przetwornika z dobrą średnicą, na basie mi nie zależy ponieważ będzie wspierany przez subwoofer. Monitory do pokoju 19 metrów.

Rozważam:
- WM.STX.6,5.1,5.180.8.F.A.FC.X (GDN-18-140-8-AWX)
- fountek fw168

Czy ktoś na forum budował kolumnę z Fountek NeoCD3.5H?

W dziale ogłoszeń kolega z forum sprzedaje za 4 stówki Visatony AL170, jeżeli chcesz alu to myślę że nie ma nad czym się zastanawiać :)

Z FW168 może być problem, max podział dla tego głośnika to ok 2,2-2,3kHz. Trzeba by zastosować bardzo stromy filtr dla tej wstęgi aby zejść tak nisko.
Z STXem może i by się dało ale to będzie mezalians - ciężko grający STX bez polotu na średnicy i delikatna wstęga.
Zastanowiłbym się nad tymi Visatonami. Bardzo dobra cena za nie.

Celestion jest głośnikiem PA nie bedzie z nim problemu podobnego jak z STX?

Na fountek FW 146 też zwróciłem uwagę zestaw AKKUS F2 jest połączeniem Fountek FW168 + Fountek NeoCD1.0 i fountek ten ma tak samo jak NeoCD3.5H proponowany podział na 3,5kHz

EDIT:
moje "fo pa" przepraszam, w/w prze zemnie celestion jednak nie nadaje się do tej wstęgi. Przeanalizowałem sobie to dogłębniej i ani celestion nie zagra dobrze tak wysoko filtrowany, tak i ta wstęga tak nisko nie może być cięta....

Cena za w/w AL170 jest naprawdę okazyjna i jeśli Ci pasuję taka opcja to jest ona chyba na razie najlepszą, może nie koniecznie do tej wstęgi akurat, ale jednak godne są uwagi.

Ostatnia edycja:
niestety jak wysyłam zapytanie na maila wracają daemony musiał bym zadzwonić

Czy z intertechnik-a organizowane są na forum zbiorowe zakupy ?

Axis neo 34 są troche wysokimi monitorami, zastanawiam się czy nie zrobić kompletu Gradient Axis AXT-06 + Fountek NeoCD3.5H a jak się spodobają i będę miał więcej miejsca do dyspozycji dokupię parę Axis AXT-06 i zbuduje podłogówki

Zdaje mi się że Axis neo 34 jest dobrym rozwiązaniem czytając pozytywne opinie projektanta zestawu i cenę głośników

Zestaw będzie zasilany Amplitunerem Sony STR 6800 i uzupełniany kolumna na głośniku JBL 2241 z panelem Irka 300W

Może ktoś ma jeszcze pomysł na głośnik do kompletu z NeoCD3.5H?

Co więcej jak napiszesz do Intertechnika to Cię odeślą do QBA i ich cen :)

Z tego wynika że Axis AXT-06 nie jest dostępny w Polsce?

- http://akustyk-audio.com/gradient.html - błedny mail oraz brak telefonu
- Qba - nie odpowiadają na maila oraz informacja ze nie wspołpracuje z intertechnik
- google rownież nic nie podpowiada

- jest tak opcja że zostana wznowione grupowe zamówienia ze strony internechnik?

A może Beyma 8M70V2 + Fountek NeoCD3.5H

Czy ktoś słyszał jak gra Beyma 8M70V2 ?

Głośnik jest z serii studio ma niske VAS co mi pasuje bo nie chce budować dużej obudowy, skuteczność na poziomi Fountek-a , i szerokie pasmo które pozwoliło by stroić Fountek w okolicach częstotliwości zalecanej przez producenta tylko dziwi mnie niskie Xmax 1mm

też mam fountekneocd 3.5h

też mam fountekneocd 3.5h

A może Beyma 8M70V2 + Fountek NeoCD3.5H

Czy ktoś słyszał jak gra Beyma 8M70V2 ?

Głośnik jest z serii studio ma niske VAS co mi pasuje bo nie chce budować dużej obudowy, skuteczność na poziomi Fountek-a , i szerokie pasmo które pozwoliło by stroić Fountek w okolicach częstotliwości zalecanej przez producenta tylko dziwi mnie niskie Xmax 1mm

Witam też mam 2x fountek 3.5h i szukam okazyjnie 2x alu do kompletu.
a zrobiłem już takie coś=https://www.youtube.com/watch?v=iKeeiY99dEc
i apetyt rośnie.
Przemo

Jak brzmi neo cd 1.0 w porównaniu z neo 3,5h? Z wykresów wygląda że powinien grać lepiej ale jest tańszy. Charakterystyki wyglądają podobnie jak neo cd 3.0 tylko o pare dB mniej.

Zmieniłem troche koncepcje i zamierzam zrobić 3 drogi z fountek neo cd 3,5h

Ostatnia edycja:
Powrót