• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Frezy spiralne

Mój się pięknie spalił a na stolarni dawno tyle dymu nie było :P

Mam wątpliwości. W juli tani kupiłem sobie komplet pilników (okazały się łyse! pilniki łyse, rozumiecie?), komplet penset (gną się przy podmuchy wiatru, złapać się tym badziewiem nic nie da) i odkurzacz budowlany który akurat tyle podmuchu daje żeby te pensety zgiąć i nic więcej, a przy jakimkolwiek pyle natychmiast się zapycha. Wszystko poleciało do śmieci a ja więcej tam zakupów nie robię. A, byłbym zapomniał, jeszcze nierdzewne wkręty, którym natychmiast ukręca się łeb.

Kupiłem polski frez spiralny, czteroostrzowy, prosty, 12mm.
Wrzuciłem na frezarkę ręczną Maktec MT362.
Spalił się momentalnie, prawdopodobnie za duże obroty z frezarki ręcznej.

a to czasem nie byl frez do stali?
moj pierwszy frez taki byl i rowniez baaardzo szybko sie spalil :(

ja mam ochote sprobowac tych frezow
http://sklep.cncprofi.com/frez-z-weglika-vhm-2-piorowy-fi-8mm.html
cena jeszcze do zaakceptowania, a pisza ze do MDFu ;)

Kiedyś rozmawiałem z Pawłem , też mi pisał że chce je zakupić :) ja kupiłem 6mm 2 pióra i nie żałuję.
Dobrze idzie w mdf, nawet lekko zebrał płytę alu (blat aluminiowy) nie stępił się :)
Do frezowania używałem wysokich obrotów. Jedyny minus to wysyłają frez zawinięty w papier w pudełku tekturowym. Fornirowanych płyt nie frezowałem.

Kupiłem polski frez spiralny, czteroostrzowy, prosty, 12mm.
Wrzuciłem na frezarkę ręczną Maktec MT362.
Spalił się momentalnie, prawdopodobnie za duże obroty z frezarki ręcznej.

Raczej zbyt dużo piór. Do MDF celował bym bardziej w 1-2 pióra (i oczywiście dostosował obroty).

Ją używam frezu jednoostrzowego do ALU. Tnie bardzo dobrze. Pracuje głównie w drewnie i pochodnych. Obroty w pełnym zakresie kresa 1 kW.
Są tez dwuostrzowe. Tzw. rybi ogon. Do płaskich kanałów, wybierania obszarów, i wstępnego 3d idealne.

Ostatnia edycja:
W zasadzie tak
http://allegro.pl/frez-dwupiorowy-vhm-weglik-1-0-mm-rybi-ogon-cnc-fv-i5969165301.html

Jak wspomniałem ja używam takich
8b61546a57f211699370ebbced3590aa.jpg

Kress jest fajny pod tym względem że ma dużo tulejek i mogę operować frezami od 0.5 mm w górę do nawet 20 mm

Ostatnia edycja:
Juli bym się tak nie czepiał. Mam z Juli cały przybornik do prac elektronicznych, zestaw małych pilników i na razie dają radę. Ostatnio kupiłem kilka różnych frezów, jak na razie tylko jeden był w użyciu, ale jak na razie daje radę. No ale jak to bywa z tanimi sklepami, zależy też na jaki egzemplarz się trafi ;)

Wskazówka
Kupilem w juli 2 frezy. Pierwszy i ostatni. Szkoda nawet tak malej kasy. Nowy frez pali drewno. Dramat. Cmi za to o pracuje jak w maśle. No ale inna cena inna jakość. Tak naprawdę wszystko sprowadza sie do oczekiwań.
Jednemu wystarczy jula innemu nie. Tanie i dobre frezy to np. Freud, no może relatywnie tanie.

Ostatnia edycja:
Powrót