• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Front pomiarowy

Reakcji
2
Witam,

co sądzicie o takiej konstrucji frontu pomiarowego pozwalającego "jeździć" głośnikiem po froncie zestawu i badać wpływ jego położenia na charakterystykę zestawu ? Myślę, że idea dzialania jest prosta i jasna. Wiem, że można to zasymulować ale wolałbym realny pomiar. Mam dwa pytania:

- czy ktoś ma inną, sprawdzoną koncepcję ?
- czy wystarczy sam front, czy trzeba dorobić ścianki boczne, choćby szczątkowe ?

Pomysł powstał z aktualnego nadmiaru wolnego czasu...

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Załączniki

Jeśli chcesz umieścić niesymetrycznie wysokotonówkę to w artykułach Yoshi pokazał jak można bardzo fajnie umieścić ją na bazie trójkąta prostokątnego.

Nie polecam stosowac sztywnych regul typu 3,4,5. Po to sa symulacje zeby z nich korzystac, a nie uczyc sie na pamiec. Warto wykorzystac dyfrakcje do latania potencjalnych dziur w charce glosnika. Najlepiej zrobic sobie pomiar farfield oraz nearfield i na tej podstawie pozniej symulowac najlepsze polozenie glosnika. Co wiecej, warto to skorelowac z glosnikiem niskotonowym, np do zalatania dziury na 2,3khz jesli takowa wystepuje (czesto wystepujaca przy filtrach niskiego rzedu).

hmm, dobrze zdobywać nową wiedzę, ale po co utrudniać to sobie jak są programy symulacyjne? - EDGE czy jakoś tak

Witam,

pharoch tarafiłeś w sedno a El_liero zgadł z kąd pomysł z regulowanym frontem - właśnie popatrzyłem co się dzieje w EDGE z charakterystyką gdy zmieniam miejce kopólki na froncie. I z tąd mój pomysł na to ustrojstwo.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

:biggrin:
beztytuuwhh.png

Witam,

Hmmm, a jak rozwiązać przesuwanie głośnika wzdłuż promienia R ? Jakoś tego nie widzę. U mnie się da, ponieważ oba pierścienie i głośnik są "mimośrodowe".

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

A jak rozwiążecie temat wysunięcia głośnika przed front o grubość płyty czy elementu na który będziecie go obracać?

WItam,

ja planuję wszystko dokładnie spasować, nie ma nawet problemu aby zrobić podfrezowanie po GDWK w wewnętrznym pierścieniu, tak, aby zlicował się z frontem. Czekam na cyrkiel od Pawła i nowe, te tańsze od AWX-ów kopułki. Będzie okazja się podawić a wszystko wyjdzie w praniu. Jestem dobrej myśli i sądzę, że przy dokładnym wykoniu nie będą potrzebne żadne dodatkowe elementy od wewnętrznej strony frontu.
Ponawiam pytanie odnośnie tego, czy wymagane są do pomiarów ścianki boczne obudowy? Front będzie w planowanym rozmiarze.

Pozdrawiam,
Jacek Zieliński

Ja nie widze sensu się w to bawic. Pharoh dokładnie opisal kwestie. Symulacja jest bardzo dokladna.

Powrót