• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

FUI czyli Focal Utopia Inspired

Reakcji
0
Witam,
w końcu zabrałem się za zbudowanie konkretnych paczek pod głośniki, które mam już od.. ok 5 lat. A ponieważ do dyspozycji wpadła mi fajna maszynka CNC postanowiłem zrobić ciut ciekawszy mebel do salonu. Stylistycznie podobały mi się Utopie, tylko są "troszkę" rozbudowane, ale przy okrojeniu ich o 40% mogłyby wyglądać całkiem zgrabnie, czyli tak jak moje :) na zdjęciach poniżej. Na razie wycięte formatki, fronty będą lakierowane, a reszta raczej oklejana. Pozdrowionka.

Załączniki

• IMG_2289.JPG
    IMG_2289.JPG
    140.1 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_2282.JPG
    IMG_2282.JPG
    168.3 KB · Wyświetleń: 0
  • IMG_2277.JPG
    IMG_2277.JPG
    88.1 KB · Wyświetleń: 0
BR będzie z tyłu za głośnikiem i od razu zagięty w dół (niestety), jak będzie bardzo szumiał, to mogę jeszcze wyciąć dziurę na górze, bo paczki będą skręcane.
Na dole jest komora na ew wzmacniacz, bo podział bass/reszta będzie aktywny.

a jaki tunel planujesz?
bo ja staram sie nie stosowac kolanek bo sa gwarancja szumow :/

tez bede robil kolumny z MDS08 i chyba dam tunel w podloge

przeciez do HP68 nie bedzie pasowalo kolanko kanalizacyjne
kolanka pasuja do HD-18 http://www.zbyromex.pl/pl/p/Bass-reflex-HD-18/677
0_0_productGfx_6cfcc1c9fc9d0948531631fa89421743.jpg

ale niestety coraz trudniej je dostac

jak juz pisalem kolanko kanalizacyjne = gwarancja swistow!
ta rura DLSa tez do konca sie nie sprawdza. trzeba by ja wygladzic w srodku po nadaniu ostatecznego ksztaltu (mialem to i nie bylo cicho)

te ostatnie kolanka wydaja sie najlepsze. szczerze mowiac to pierwszy raz takie widze. chyba przetestuje :D

ja dam 2 tunele HD-18 sklejone w lustrzanym odbiciu zeby miec obie strony profilowane. w ten sposob prosto i tanio mam gwarancje ciszy (przerabiane wiele razy) ;)

Nie na temat...
dopiero teraz sprawdzilem jej zawartosc. wydaje mi sie ze dawno nie byla aktualizowana poniewaz ceny sa duzo nizsze niz na allegro itp

kamillos

Bardzo sie ciesze ze powstaja piekne i ''oryginalne'' kolumny. Wybor glosnikow jest swietny, sam posiadam ke25sc i musze powiedziec ze poki co lepszej kopolki nie slyszalem (alu woferka tez mam).
Czy to juz jest docelowe malowanie czy bedziesz moze cos zmienial ?
Tylko dolna sekcja jest pochylona ?

Piękna bryła..
Też mi się podoba :) Jeśli chodzi o cenę to nie wiem, ale na CNC wycinanie zaokrągleń w samych frontach (obróbka 3D) trwała ok 3godz (z czego na oko godzina to ustawianie, sprawdzanie itp), i prawie drugie tyle zajęło wycinanie otworów, wierceń, podfrezowań z jednej i drugiej strony. Całą resztę elementów też podcinałem na CNC (rowki, podfrezowania) i zajęło mi to całą zimę :( .

Borys, KE jest fajny, mam takie samo zdanie, a słuchałem trochę kolumienek typu WilsonAudio czy ProAc i góra mnie w nich nie zaskakiwała. A powiedz mi czy używasz kompletu z AL i pod jaką zwrotnicą? Bijou?
Jeśli chodzi o kolor to boki są oklejone okleiną imitującą szczotkowane aluminium (i imho wygląda to bardzo fajnie), front czarny mat, trochę taki satynowy (albo w stylu lakieru proszkowego) i też mi się podoba więc tak zostanie.
Pochylone są wszystkie paczki, mniej więcej woofer 6stopni, mid 2st i tweeter ok -1..-2st od poziomu, ale jeszcze podstawki powinny przechylić o ok 1-2st skrzynkę do tyłu aby wysoki był w miarę równo w poziomie.

Mam ke25sc i al170 polepione do kupy, zwrotnice robilem sam, niestety jakies 7 lat temu (gdzies na kompie jeszcze pewnie jest), na necie jeszcze pewnie gdzies bedzie mozna znalesc pomiary. W zwrotnicy jest taka nietypowa pulapka na brake-up woferka (taka wasko-pasmowa), calosc trzyma sie w 1,5-2dB na calym pasmie.

Powrót