• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

fx-200 zasilanie.

Reakcji
0
witam .
Ostatnio złożyłem sobie kolumny fx 200 wszystko na oryginałach zakupione na stx, i teraz mam problem z zasilaniem tych kolumn;/ .
aktualnie posiadam wzmacniacz Pioneer a-499 który nie zachwyca jakością, i amplituner Pioneer vsx d514 który w miarę daje rade :D a wiem ze to nie są pełne możliwości tych kolumn .

na ogół słucham muzyki klubowej dance/elektro ale zdarza mi się odprężyć i posłuchać spokojnie muzyki klasycznej .
zależy mi na jakości dzwięku :D
dźwięk jest odtwarzany z kompa z karty asus xonar d1(z czasem na xonar stx)
dodam też ze bardzo dużo oglądam filmów w 3d z bluray lub kompa.
niestety budżet mój się powoli kończy i wydać mogę max 600 zł na wzmacniacz lub amplituner .
jeśli to ma pomóc to za niedługo planuje zrobić resztę czyli kolumnę centralna i tylne dwie .

z góry dziękuje za odpowiedz.
pozdrawiam.

Jak muzyka to stereo, a nie jakies plastiki do kina.
Nie napisales zbyt wiele co do wzmaka oprocz ceny i ze "jakosc" <- wzgledne slowo.

Tak wiec, poszukaj sobie jakiegos starszego klocka z lat 90, do 500-600zl kupisz bez problemu cos dobrego.
Integry onkyo, soniaki, denony, yamahy, pionek tez sie jakis znajdzie patrz na wage i pobor jak Ci sie nie chce szukac po modelu ;-) (nie ma tu czarodziejow, szukasz model i w net - patrzysz co w srodku, jakies opinie i juz masz)
Jest tego troche.

Jak chcesz cos starszego, to ja polecam jak zwykle hehe harmana PM (mialem z 5, teraz mam koncowke HK870 z 1983 :P): http://allegro.pl/wzmacniacz-harman-kardon-pm-665-dual-mono-i5175210118.html
Do 450 max mozna licytowac. Wzmak z lat 80, moga byc problemy z przelacznikami - potek od glosnosci ALPS ciezko popsuc.
Potarga Ci te kolumny i woofery z ramek wypadna, fajne klocki - cala ta seria PM* - VXI zeby jeszcze byl.

Ostatnia edycja:
tak sobie patrze na wzmacniacze i co byście powiedzieli o Pioneer A-616 mkII ? moc jest ale czy jakość? opinii co do jakości dźwięku nie znalazłem wiele;/
"tomeek" ja tam wole pchać się w bardziej nowsze wzmaki :D bo im nowszy to chyba lepszy ;p tomeek a znalazłem jeszcze cos takiego http://allegro.pl/harman-kardon-hk-660-klasa-hi-end-legnica-i5204943501.html Ty pisałeś ze seria PM jest dosc dobra a seria HK jest godna patrzenia?
pozdrawiam

ja tam wole pchać się w bardziej nowsze wzmaki bo im nowszy to chyba lepszy

Ja też tak uważam.
Niestety te nowsze wzmaki aby miały w sobie to co te stare które kiedyś były uważane za Hi-End (np. duże trafo, duże kondy) kosztują dużo więcej niż te stare (przykład, Pioneer A-757).

Z drugiej strony mam na stanie "Hi-End" Sony TA-555ES, no i tyłka nie urywa.

Dlatego prawdopodobnie postawię na DIY od osoby która się na tym zna :)

właśnie teraz za jakość trzeba niesamowicie płacić ;/ "marian" ja tam wole kupić już niż bawić sie w budowę ;p wiem jakie przeżycia miałem z holtonem 400 potem doszedł drugi i nie wiedziałem jak go "spakować" i teraz leży w w skrzynce z poskręcanych płyt meblowych ;p i trzeba go chować by ludzie co przychodzą nie przestraszyli się tego ;p

Ja nie pisałem o własnoręcznym składaniu.

Masz kilka stów to musisz się zadowolić wzmacniaczami jakie są do kupienia na allegro itp... i ja też bym tak zrobił.
Natomiast, jeśli miał bym kilka razy więcej, to ja już bym celował w DIY od kogoś obeznanego w temacie.

zależy mi na jakości dzwięku

Z drugiej strony, nie licz że jakiś Hi-Endowy wzmacniacz z tych FX-200 nagle zrobi kolumny wysokiej klasy.
Kup po prostu najlepszy wzmacniacz do 600zł i tyle, nie ma co wybrzydzać i wybierać nie wiadomo jak.

Poczytaj: http://www.audiostereo.pl/tani-wzmacniacz-do-porady-dla-poczatkujacych_102152.html/page__st__5940

Ostatnia edycja:
Szukaj jakiegoś NADa. Najlepiej z tych "brzydkich" zielonoszarych. Np 302 miałbyś już z zapasem jakości, gdybyś kiedyś chciał jakieś lepsze kolumny.

Mam c320 i o ile końcówka mocy z pre diy gra fajnie, ba nawet prosto z daca przez potka to pre w tej integrze to ostry krok w tył

"kaka22" właśnie najbardziej pasował by mi kolor czarny bo cała pólka ze sprzętem jest czarna :D wiec on by się wyróżniał :D
"szastal" mam okazje kupić nad c 320 i c 340 za 580 zł który był by lepszy ?

Nie wiem, to mój pierwszy nad, miałem yamahy i rotela przeważnie

Ale ten c320 pod 3sm słabo wypadal, choć kolega teraz ma je pod rotelem rb06 i też mówi że mogło by być głośniej, ale za to z daytonem i seasem daje radę w miarę

Ostatnia edycja:
Możesz jeszcze pójść inną droga .
Jeśli zależy Ci na kinie to możesz kupić amplituner z wyjściem pre-out .
Jak jakość lub moc będzie niewystarczająca to podepniesz końcówkę mocy .
Niestety w amplitunerach jest ciasno i trudno wsadzić do nich mocne trafo , porządny zasilacz i kilka solidnych końcówek mocy.
Często końcówka mocy to najsłabszy element amplitunera.

Z tego co ja przerobilem przy amplitunerach to preout to nie jest rewelacja, od dawna wspomagam go 3 końcówkami mocy i w kinie jest ok, w stereo nadal biednie

"toopcoll" w vsx d514 mam wyjście pre-out tylko aktualnie podpięty jest w nie sub aktywny;/ ale mam wyjście gdzie mogę podłączyć inny wzmacniacz i odciążyć amplituner z kolumn przednich :D

z tego co czytałem to lepiej mieć porządne stereo i cieszyć się dobrym oglądaniem filmów niż lipne kino ;p

Mam dobre stereo w miarę i jednak dźwięk w kinie z amplitunera daje większe efekty, takie wmawianie że 2 kanały zrobią ci robotę przy ścieżce 7 kanałowej to takie dorabianie teorii, chyba że masz odtwarzacz z wbudowanym wzmacniaczem i 5 głośników plastikowych

"toopcoll" w vsx d514 mam wyjście pre-out tylko aktualnie podpięty jest w nie sub aktywny;/

Nie masz pre-out 5.1 . Masz jedynie wyjście niskopoziomowe na subwoofer. Ja pisałem o wyjściu pre-out 5.1 , czyli wyjście wszystkich kanałów .

Ps. ten amplituner ma końcówkę na scalakach i w zasilaczu 2 x 4700uF/63V . Miałem kilka Pieneer-ów i grają głośno ale nie w całym paśmie , są krzykliwe a bas gdzieś daleko i cicho.

Ostatnia edycja:
właśnie ten amplituner mało basu ma podkręcenie mu w ustawieniach na +4 nie wiele daje ;/

ale z tego co widzę zostanę przy teori "marian-a" kupić wzmacniacz do swojej maksymalnej ceny i powinno być :D a z czasem kupić coś lepszego. a co do kina to mogę zostawić amplituner i wykorzystać go do tylnych kolumn i centralnego ;D

witam :D mój brat mieszka w Austrii i prosiłem go o szukanie czegoś ciekawego ;p i znalazł NAD c352 na 160 euro opłaca się go brać? a w Google opini nie jest za wiele;/

- - - - - aktualizacja - - - - -

a za nawiasem życzę wszystkim dobrych i udanych świat wielkanocnych :D

35x kiedyś była opinia w gazecie co prawda że gra to dość przyjemnie i jak ktoś nie potrzebuje bardzo dużo mocy to nie ma co brać 37x, 35x będzie myślę dość fajna, pewnie też jest możliwość rozlaczenia końcówki a przedwzmacniacza więc jest opcja na rozbudowę

Powrót