• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik 4ohm do wzmacniacz 8ohm

Reakcji
0
Da radę jakoś to podłączyć żeby się nic nie spaliło ??
Wzmacniacz to Siemens rv 330 2x50W albo 4x25W

Mam podłączone do niego 2 kolumny 50w RMS
I ten głośnik ma 50w MAX

Pod warunkiem że nie będziesz szalał z gałką głośności to będzie spoko... Max do połowy... W przeciwnym wypadku przez wzmacniacz popłynie zbyt duży prąd i go uszkodzi...

takero napisał:
melisław napisał:
Pod warunkiem że nie będziesz szalał z gałką głośności to będzie spoko... Max do połowy...
ile razy mówić że gałka to nie wskaźnik mocy ? :)
Więc jak mu miałem inaczej powiedzieć? To że gałka to nie wskaźnik mocy to ja wiem :twisted: To co powiedziałem to raczej skrót myślowy...

dwa razy mniejsza rezystancja spowoduje dwa razy wiekszy przepływ prądu. Sam pomyśl co może to spowodować. Potencjometry są przeważnie logarytmiczne dlatego "odkręcenie" do połowy w cale nie oznacza połowy mocy wzmacniacza. Możesz podłączyć ale radze nie podgłaśniać na max.

melisław napisał:
Więc jak mu miałem inaczej powiedzieć?
najlepiej tak:
'możesz tak podłaczyć, jednak robisz to na własne ryzyko gdyż w ten sposób bardzo łatwo będzie zniszczyć wzmacniacz' :)

W przeciwnym razie chłopak da suwaki w winampie itd na maxa i gałke na wzmaku do połowy przekręci, a potem pretensje będą ;)

ja tylko dodam jeszcze ze jeżeli wzmacniacz ma słaby układ zasilania to przy wiekszym pradze tak przysiada napięcie ze nie ma mowy o spaleniu końcówki (chciaż jak byś sie uparł jest to możliwe), kolumny zaczynaja charczec buczeć itp i nikt o zdrowych zmysłach nie bedzie tak słuchał muzyki. Ja miałem przez jakis czas podłączone 4 Ohm kolumny do unitry aws w której minimalna impedancja kolumn była 4 ohm i nic nie upaliłem.

No nie dziwne, jeśli podłączasz głośniki 4 omowe do wzmacniacza obsługującego 4 omowe głośniki :P.

fakt źle mi sie napisało cos :p w unitrze aws minimalna impedancja na wy to 8 ohm :mrgreen:

Do 8Ohm unitry jakiejstam 100W (taka duża cięzka czarna skrzynka na jeden kanał) podłaczałem swojego czasu dwa głośniki car-audi 4Ohm (to pewnie będzie 2Ohm :-) i napierniczałem aż się wszystko obsry**ło i unitra gra u znajomego do dziś. Przechodząc do konkluzji.... unitra jest nie do zajechania :-)

MormoN napisał:
Do 8Ohm unitry jakiejstam 100W (taka duża cięzka czarna skrzynka na jeden kanał) podłaczałem swojego czasu dwa głośniki car-audi 4Ohm (to pewnie będzie 2Ohm i napierniczałem aż się wszystko obsry**ło i unitra gra u znajomego do dziś. Przechodząc do konkluzji.... unitra jest nie do zajechania

Taa.. a świstak siedzi i zawija...
Po pierwsze UNITRA nic nie produkowała bo to było Zjednoczenie Przemysłu Elektronicznego a nie firma produkująca cokolwiek.
http://pl.wikipedia.org/wiki/UNITRA

Po drugie uwalic wzmacnaicz polskiej produkcji było dośc łatwo, gdyz miały kiepskie zabezpieczenia badź nie miały ich wcale... a te 2x40m to pewnie szeregowo było włączone...

Powrót