• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik basowy na boku obudowy

• Autor wątku Autor wątku nepez
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
1
Rozważam budowę kolumny głośnikowej 3 drożnej z głośnikiem basowym umieszczonym na bocznej ścianie obudowy.
Coś takiego jak był kiedyś tonsilowski Classic 2, Rapsodia 200 albo Focus 240 SE

Z przodu klastyczny układ głośników - wysoko-tonowa kopułka pod nią 5" nisko-średnio-tonowy. Otwór b-r z przodu umieszczony przy podłodze.

Głośnik niskotonowy 8" umieszczony z boku obudowy około 30 cm od ziemi. Ma to być takie coś co kiedyś nazywano zestawem 3 drożnym ze zintegrowanym subwooferem.
Pasma odcięcia niskotonowego ok. 150 Hz - wolałbym wyższe jeśłi doradzicie że to jest mozliwe.

W związku z tym mam dwie wątpliwości.

jak w domowych warunkach wykonać pomiary tak nisko ciętego głośnika niskotonowego w dodatku umieszczonego na boku obudowy? jak ustawić mikrofon? Z jakiej odległości mierzyć? Czy w ogóle będę w stanie wykonywać poprawki w zwrotnicy na podstawie pomiarów czy trzeba użyć jakiegoś sposobu na składanie pomiarów z różnych odległości i pod różnymi kątami?

Druga wątpliwość dotyczy wykonania zwrotnicy pasywnej dla odcięcia poniżej 150 Hz (chyba że da się odciąć wyżej ale przypuszczam że jeśli nawet to niewiele i problem pomiarów mls nadal wystąpi).
Wiem że takie zwrotnice były, nawet Tonsil takie robił -choć nie dotarłem nigdy do ich schematów - coś podobnego jest w konstrukcjach Visatona (jedynie w nim głośnik jest umieszczony bardzo wysoko, a ja chcę nisko przy podłodze).

Jednak kiedy próbuję symulować tak nisko ciętą zwrotnicę to coś dziwnego dzieje się z wykresem przebiegu spl. Ulega podniesieniu. Nie wiem co to jest - czy to wina wchodzenia filtracji w zakres działania b-r ? Czy może to jakieś składanie indukcyjności w filtrze z indukcyjnością cewki głośnika. O co może chodzić?

Może już ktoś budował takie konstrukcje i podpowie coś na temat. jakieś schematy porównawcze tez mile widziane. Co o tym myślicie?

Pasma odcięcia niskotonowego ok. 150 Hz - wolałbym wyższe jeśłi doradzicie że to jest mozliwe.

Ja bym wyżej nie ciął, z moich testów aktywnym crossoverem 24 db/oktawa LR wynikało że przy cięciu rzędu 180-190hz często na bas zaczynają wchodzić wokale.

Z tego co pamietam to przy takiej obudowie nie powinno sie celowac w wyzsze cięcie niż 150Hz

Ostatnia edycja:
W nizsze cięcie niż 150Hz Czy w wyższe niż 150Hz?

Z danych kilku podobnych konstrukcji wynikało mi że będzie to około 120-180Hz

Pozostaje więc problem jak mierzyć taka konstrukcję. jak ustawiam bramki w holmImpulse to przebieg spl wychodzi poprawnie od 400-500Hz. Można sobie jakoś poradzić z pomiarem takiego prawie subwoofera?

jak w domowych warunkach wykonać pomiary tak nisko ciętego głośnika niskotonowego w dodatku umieszczonego na boku obudowy? jak ustawić mikrofon? Z jakiej odległości mierzyć?
niedawno ktos wspominal o pomiarach "w podloge"
czyli mikrofon lezacy na podlodze - pozwalalo to zmierzyc bas

niedawno ktos wspominal o pomiarach "w podloge"
czyli mikrofon lezacy na podlodze - pozwalalo to zmierzyc bas

W podłogę? Ale jak i gdzie? jakie bramki, odległość itd. Dlaczego akurat z podłogi można mierzyć bas? A jak mierzyć resztę pasma i jak to następnie składać do jednego porównywalnego wyniku ?

jak sobie przypominam to kiedyś w AUDIO (?) mieli problem z pomiarem takiej kolumny. Nie potrafię odnaleźć tej recenzji, może tam było wyjaśnienie jak sobie z tym poradzili.

no jak Panowie, SW ma pomiar nearfield oraz port response a potem robi się Merge port response i mamy dolne pasmo z dokładnością dolnej częstotliwości granicznej +/-2Hz.
Mój przykład:
zmierzone w pokoju:

zmierzone w komorze bezechowej

Widać też górkę na końcu pasma. Świadczy ona o złym zaprojektowaniu przeze mnie budowy :D Duża dobroć...
I nie trzeba nic kombinować z mikrofonem na podłodze Pawle :) choć ciekawa koncepcja

zapomniales o tym ze potrzebujemy pomiaru wszystkich glosnikow z jednego miejsca
a problemem nie jest sam dol pasma tylko okolice podzialu

Zrobienie poprawnego filtru na tak niską częstotliwosć jest dość kłopotliwe. Niedaleko już masz pik rezonansowy obudowy a dodatkowo moze zajść też efekt "pompowania" wyższego basu przez filtr (zakres ok 100Hz). NIm zaczniesz robic lepiej zmierzyć głośnik basowy w dowolnej obudowie i po prostu spróbować wykonać dla niego taki filtr, chociażby w formie symulacji i zobaczyc co wyjdzie.

Powrót