• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik coaxialny do domowego HiFi?

Reakcji
1
Chcę zbudować zestaw głośnikowy z punktowym źródłem dźwięku. Szukam głośników coaxialnych i jest pewien problem - ciężko o coś co zapewni dźwięk wysokich lotów. Czy można kupić nowe coaxialne Tannoye? Kefy można - chociaż do montażu w suficie itd... Myślałem o głośnikach PA - ale jest bardzo mało opinii i projektów do domowego HiFi. Są Radiany coaxialne (nawet ze wstęgą) ale podobno w pomiarach słabo wypadają. Są konstrukcje komercyjne z głośnikami coaxialnymi 12" czy nawet 15" i ponoć grają dobrze. Mądrzejsi doradzają 8" lub 10" ze względu na planowany podział w okolicach 1-1,5Khz. Oczekuję dźwięku żywego, wciągającego i z wykopem. Przy tym detelicznego z odpowiednią holografią. Zestaw ma być modułowy (duży bas + coax) i zasilany aktywnie ze wzmacniacza z DSP (Hypex FA503 lub podobny).

Krótka lista branych pod uwagę:
BMS 10c262 (dosyć nowa konstrukcja projektowana z myślą o jakości dźwięku)
FaitalPRO 8HX240
FaitalPRO 10HX240
Beyma 8CX300ND/N
18 Sound 8CX650
Radian 10CRF6430 (ponoć fatalnie wypada w pomiarach)
B&C 8CXN51
KEF Ci200QL
Oberton 8CNX
Kartesian Cox165_vPA (tylko 6,5" ale membrana z kevlaru i przyzwoita efektywność 92dB/W)

5b8a56918febeea99d43cfe4c8fba31f_1645002116.jpg

Inspiracja: DynamiKKs Monitor

Ostatnia edycja:
...

Mam te Beymy 8" mogę udostępnić do pomiarów.

U mnie sprzętu pomiarowego i umiejętności pomiarowania brak (przynajminej na razie). Bardziej liczę na opinię kogoś kto słuchał, ew. mierzył takie głośniki. Dzięki za propozycję. Pozdrawiam
P.S.
Z tymi DynamiKKs Monitor modułowymi jest ciekawa sprawa - rewelacyjne recenzje a głośniki dość szybko zniknęły z oferty producenta. Zastąpiły je modele bez coaxiala... a same głośniki to zdaje się teraz obertony a wcześniej modyfikowane BMSy...

Ostatnia edycja:
Kiedyś popełniłem konstrukcję na tanim głośniku Dayton Audio CX120-8 (https://afono.pl/manablog/). Na dole Monacor sph176 w linii BLH.
Ostatnio kupiłem dwie sztuki, by zrobić na nich coś jeszcze, bo głośniczki bardzo przyjemnie grają. Po pomiarach okazało się, że jeden wysokotonowy w nich ma sporo różniące się parametry niż drugi.
tweeter 1: tweeter 2:
* f(s)= 3214 Hz * f(s)= 2944 Hz
* R(e)= 5.066 Ohms * R(e)= 5.271 Ohms
* Z(max)= 6.025 Ohms * Z(max)= 6.823 Ohms
* Q(ms)= 1.553 * Q(ms)= 2.481 [+160%]
* Q(es)= 8.203 * Q(es)= 8.423
* Q(ts)= 1.306 * Q(ts)= 1.916 [+146%]

Tak, że kontrola jakości chyba się pogorszyła. Sam nie wiem czy je wykorzystam, bo projekt ambitny i szkoda by go sknocić.
Myślałem też nad Seas H1602-04/06 L12RE/XFC, ale z cenami ostatnim czasy trochę poszaleli.
Tang-band też potrafi mieć duży rozrzut co do parametrów niestety.

Dayton też w CHRL składany także z jakością jak zawsze. Być może jak odbiorca bardzo naciska to i jakość jest. Czasy idą parszywe (patrzmy na Kanadę i parcie na CBDC) i ceny i dostępność czegokolwiek są bardzo różne. Dużo głośników nie da się kupić od ręki a przewidywana dostawa to kwiecień-maj...
W każdym razie szukam dobrego coaxiala z w miarę wysoką efektywnością (92-96dB) - bo dla mnie efektywne głośniki grają mniej leniwie i dynamiczniej.

Dayton też w CHRL składany także z jakością jak zawsze. Być może jak odbiorca bardzo naciska to i jakość jest. Czasy idą parszywe (patrzmy na Kanadę i parcie na CBDC) i ceny i dostępność czegokolwiek są bardzo różne. Dużo głośników nie da się kupić od ręki a przewidywana dostawa to kwiecień-maj...
W każdym razie szukam dobrego coaxiala z w miarę wysoką efektywnością (92-96dB) - bo dla mnie efektywne głośniki grają mniej leniwie i dynamiczniej.

nie pomogę niestety ale strasznie mi się spodobało określenie leniwych głośników

Ostatnia edycja:
Czy ktoś miał styczność (słuchał) z tym głośnikiem koaksjalnym – Beyma 5CX200Fe ?
Mam pomysł, by użyć go jako sekcję średnio-wyskotonową, a na dole jakiś dopalacz basowy w TL (np.SB23MFCL45-4).
Nie wiem tylko takie coś gra. Czy barwa i granie takiego czegoś jest do przyjęcia?
Pomysł jest związany z tym, że pasuje mi koncepcja kolumny z wizualnie jednym głośnikiem z przodu. Ten basowy dałbym z boku.

Kiedyś słuchałem kolumn Tannoy Revolution z przetwornikiem Dual Concentric i wysokie ze średnicą gały fajnie; słodko i gładko (widzę, że teraz nie ma już tych serii w produkcji). Gdyby te Beymy grały porównywalnie, to może bym się zdecydował.

Satori i Seas też mają takie głośniki. Satori jest jeszcze mało znany ale na razie wiadomo, że ma świetne pomiary i ponoć gra spokojnie. Głośniki proaudio często mają przyzwoite parametry, ale bez PEQ ciężko je uzasadnić bo mają ostro pogmatwane pasmo.

Według noty katalogowej ta Beyma ma dobre charakterystyki kierunkowości, mało pofalowaną charakterystykę (bez dzwonu takiego jak w Sb Acoustic, więc pewnie dużo łatwiej zrobić zwrotnicę) co wskazuje, że wysoki jest w niewielkim stopniu zakłócany przez tubę średnio-tonowego. Przynajmniej sporo danych podają a porównaniu do SB Acoustic. Przejrzałem wszystkie sensowne głośniki coax dostępne w handlu, ale to tylko takie dane, które daje producent. Coś mówią, ale niezbyt dużo. Dotychczas zrobiłem kolumny z Dayton Audio CX120-8, ale to mały głośnik wiec kłopoty właściwe coax nie rzucają się zbytnio w uszy. Im jednak średni większy, tym problemy będą większe.

bo mają ostro pogmatwane pasmo.
to 'zasługa' współosiowej konstrukcji a nie bycia 'estradowym'.

Każdy producent mierzy w innych warunkach więc takie porównanie między nimi nie ma sensu.
W bejmie jest driver kompresyjny, tubowy, a w sb-a tweeter promieniuje bezpośrednio ze środka membrany. Według mnie będzie odwrotnie niż kolega Adam pisze. Mniejszy problem ze zwrotnicą będzie w sba.

Masz rację, że te noty producentów ciężko porównywać ze sobą. Driver kompresyjny estradowy kojarzy mi się źle, ale w Dual Concentric Tannoya też jest driver kompresyjny i grało to ładnie. Chyba bez samodzielnego posłuchania nie ma chyba co ryzykować. Jest jeszcze zjawisko - komuś coś się podoba, a jak sam posłucham, to zastanawiam się jakim cudem to się mogło podobać?

To, że jest driver kompresyjny nie oznacza od razu, że będzie grało źle. Najczęściej kojarzy się z 'tanią estradą' a tam liczy się tylko głośność. Na szczęście to się już u nas zmienia. Choć wiadomo, że brzmienie z tuby zawsze będzie nacechowane pewnymi niuansami. Trochę tub estradowych przerobiłem, parę mam u siebie i niektóre są naprawdę fajne. Jakbyś potrzebował innego punktu słyszenia to daj znać. Mogę przy okazji pomóc ze zwrotnicą.
Jeśli jednak chodzi o zastosowanie domowe, gdzie z pozoru dwie obiektywnie dobrze/poprawnie grające paczki mogą się mocno różnić w subiektywnym odbiorze, nie masz wyjścia. Trzeba to przetestować samemu.

Pewnie skończy się na tradycyjnym projekcie a z tym koaksjalnym poczekam, aż go gdzieś usłyszę i będzie się dało kupić. Z tego co widzę to większość głośników koaksjalnych to albo samochodowe, albo w zamyśle nisko-średni z wysokim. Ten Tang Band W6-2313 ma dość dobre opinie, ale jest trochę za duży do mojego pomysłu, no i nie do przejścia dla mnie jego neogotyckoindyjski wygląd.

Powrót