• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

głośnik do CA suba do 50zł...

Reakcji
0
Witam,
skoro mamy już dział CA zadam takie pytanie ...
Bo jak narazie myślę nad:
lw 800
22 120 4 xx (czy wersja cs wytrzyma w wozie ? - trzymam samochód w garażu podziemnym)
Wzmak to tda 1562q - ew mogę dać tda - więcej nie pociągnie tico :/

(btw możnaby przykleić w tym dziale taki post z ciekawymi głośnikami w danych przedzialach cenowych)

Czekam zniecierpliowiony na odpowiedzi :)

btw ,
co myślicie o tda 1554 jako napędzie ?:)
http://www.mdcs.elektroda.net/sub1554/1.gif
(konkretnie ten:))

sub ma tylko jako tako dopełniać głośniki firmowe 10cm w free air i ma być tani :)

pozatym prosiłbym o schematy preampów nadających się do zastosowania w instalacji samochodowej ...

[ Dodano: 2005-10-22, 18:50 ]
słyszał ktoś taką konfiguracje ?

U mnie 2 lata TDA 1562Q ciągnął Teslę ARN150-03/4 i nic jej nie było a niby domowy głośnik.

1554 robiłem ten od MDSa - efekt ten sam, co by to pod radio podpiąć - czyli niezbyt mocne i do tego jeszcze to wejście wysokopoziomowe - to nie przechodzi - sygnał już raz wzmocniony + zniekształcenia własne radia i za chwilę jeszcze raz wzmacnianie. Ja nie jestem zwolennikiem wejść wysokopoziomowych po jakości bije ładnie - w basie tego nie słychać, ale na pełnym paśmie już wyraźnie słychać szumienie i takie tam inne bejery z pierwszego wzmacniacza :)

Jedna, dawno temu, ale choinką na lusterku potrafiła poruszyć :) w 5l cl ładnie sobie dawała radę, kiedyś chciałbym władować 2 takie władować w drzwi jako "mid(i)basy" (*tylko muszę zrobić jakieś kieszenie na drzwi, żeby wyciągnąć z nich te 5l) i podpiąć pod radio.

qrcze , nęci mnie żeby zobaczyć jak spisują się te małe tvmy ...
szkoda że w domu mam 8R, bo zaraz bym poleciał z nimi do wozu :)

to jak mała buda to 18-120-6SW
ładny dynamiczny bas - moze nie za niski ale naprawde powinno być przyjemnie
mala buda - moze być nawet 10L
jedyny problem to zasilenie - nietypowe 6 ohm
no i jeszcze SPL na poziomie 90dB to naprawde duzy plus

1562 przy 6 R będzie miał ze 35w...
ale faktem jest mała buda, no i przystępna cena - porównywalna z alphardem ...

SS to jednak celuloza w aucie to chyba dłużej wytrzyma
SS to chyba włókno szklane :)
SC to celuloza... :)

Nie pchałbym się w Alpharda. Jak możesz to weź tego SS. Parametry bardziej wiarygodne a u alpharda to nawet na firmowej stronie jest straszny rozrzut parametrów.

chyba za namową SW kupuje 18 120 6 SW :)
niestety 1562 będzie miał tylko jakieś 35w przy 6R :/
on ale spl głosnika zniweluje mam nadzieje tą niedogodność :)

Jednak wolałbym coś 4R szkoda tracić moc ( w aucie to dosyć ważne) a tracić cenne waty, które tak ciężko zbobyć z tych 14,4V na ciepło radiatora, to niejest dobry pomysł. Sprawnością tego raczej nie nadrobisz, no chyba, że zrobisz jakieś podbicia :)

PETERS, sprawnoscia mozna duzo nadrobic. Prosta kalkulacja : głośnik o SPL=86dB przy 400W zagra tak jak glosnik 92dB przy 100W.

ew zawsze mogę dać 2 stxy,
wtedy wypadkowa imp to 3R :)
tylko czy 1562 to wytrzyma...

w sumie to najchętniej bym posłuchał wpierw tych konfiguracji :)

Powrót