• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

głośnik do CA suba do 50zł...

hoosar,ale to tylko kalkulacja, praktyka wygląda inaczej. Chociaż nie przeczę, że będzie lepiej, ale napewno nie aż tak (możesz mi podać jakieś wzorki - jak to liczyłeś, bo mi się zdaje, że to zależy od wielu czynników, a nie od wzoru - przedewszystkim od głośnika) - znaczy się tak jak byś
głośnik o SPL=86dB przy 400W zagra tak jak glosnik 92dB przy 100W.
wyrwał z kontekstu :)

takero, Ciekawa koncepcja, wtedy zyskał byś jeszcze 3dB efektywności :) Tylko właśnie czy kostka wytrzyma. 4R ciągnie to 3 może też - warto by sprawdzić. Tam jest zabezpieczenie przeciwzwarciowe, ale do jakich ono granic działa to pojęcia niemam.

głośnik o SPL=86dB przy 400W zagra tak jak glosnik 92dB przy 100W.
zagra z takim samym SPL co nie znaczy że tak samo ...

PETERS, a czy nie 6db przypadkiem ?
tj 3 za 2 głosnik i 3 za 2 razy większa moc...

PETERS, prosta kalkulacja : dwukrotne zwiekszenie mocy daje 3dB. Co do tego ze nie zagraja tak samo zdaje sobie sprawe, w koncu kazdy glosnik ma inne wlasciwosci.

Parametry, ale i wlasciwosci dzwiekowe - w koncu nie samymi parametrami czlowiek zyje :). - Taki maly off-topic :P.

no ale niestety musimy oceniać głośniki na podstawie ich parametrów - nie możemy wszystkich przesłuchać, no może oprócz Sound Wave:)

wracajmy do tematu :)

ostatnio jak wiadomo byłem u umberto i w ramach robienia sobie jaj podłączyłem 30-300-4AP pod TDA1562Q i o dziwo sam byłem miło zaskoczony jak to gra z tak słabym wzmakiem - ale coś innego chcialem przez to powiedzieć AP ma chyba 2 ohmy z małym chakiem więc i równolegle połączone SW by wytrzymał. pytanie czy warto ?? sproboje wstawić jutro tego SW do samochodu i zobacze czy to działa w takiej konfiguracji (buda z tego co pamiętam z rozmowy 10L dość wysoko strojona)

czekam :)
nie mogę się doczekać :)
mniejszego suba niż 10l chyba nie da się zrobić :)

[ Dodano: 2005-10-30, 17:08 ]
no i jak testy ?:)

w sumie to i tak bez znczenia bo tego stxa i tak już biore :)

[ Dodano: 2005-11-26, 21:28 ]
głośnik już kupilem:)
nota bene od sw :D
wsadziłem go do budy 14l i strojenie na ok 47hz ...
przy tda gra to naprawde fajnie :D
do muzy wystarcza , nie czuć że czegoś brakuje.
Troche się obawiałem tego po symulacjach,ale
jak się okazuje bezpodstawnie:)
niestety póki co sub gra w domu ,
w wozie raczej nie będzie gorzej :D

a teraz troche o minusach głośnika:
-pompuje masakryczne ilości powietrza, na
początku myślałem że br 5.9 cm wystarczy,
jednak przy głośniejszym graniu wyraźnie
słychać br :/
za to imponująco wyglądają wychylenia głośnika :D:D
-kosz, wg mnie to nie najlepsze rozwiązanie,
jednak praktyczniejsze są zwykłe z dookólie umieszczonymi
otworami montażowymi...
Tutaj po prostu kosz wygiął się troche :D
tj same te części boczne w których są otwory...

ale ogólnie wrażenie jest bardzo pozytywne :D

Powrót