• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik do subwoofera (2xTDA7294)

Reakcji
0
Witam raz kolejny, jako iż z elektroniką już mi jest wszystko wiadome - tu ogromnie podziękowania dla admina Pawel_S za poświęcenie mi wiele czasu oraz podjęcia się montażu układu i paru innych rzeczy :)

Jak wcześniej wspominałem dysponuję 12mkw pokój dzienny (łóżko szafa itp.) i potrzebuję to czymś nagłośnić ( ok 100zł za głośnik) w muzyce elektronicznej typu dubstep, drum&bass itd.

Jako iż wiele tematów jest dość starych, a wałkowany głównie 20cm SCX wydaję mi się lekko za mały gdyż chciałbym czasem poczuć masaż wnętrzności, a co! :P

Do dyspozycji będę miał dwie rury b-r HD-18 oraz płyty 18mm(tu pytanie czy wymagane wzmocnienia? buda będzie na pewno skręcana na wkręty)

Moja "nie moja" propozycja to: http://www.stx.pl/w-stx-10-2-400-8-f-s-mc.html

Wzmacniacz będzie przejściowo miał mniej mocy niż te ~140W, gdyż użyte póki co trafo nie posiada wystarczającego VA

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Adrian

Ostatnia edycja:
Jakie wymiary mają te porty br? płyta podwójnie na front, można by pomyśleć nad jakimś wzmocnieniem. Głośnik może być bo za 100zł to w sumie nie ma nic innego, ale na początku gdy będziesz mieć słaby zasilacz a głośnik będzie nie wygrzany możesz być zawiedziony trochę.
Tu masz głośnik trochę droższy ale powinien hulać nawet z mniejszą mocą:
http://zap-audio.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&products_id=644

Dzięki!
Port/tunel/br HD-18
hd18br
(nie mogę dodać coś zdjęcia po forumowemu).

Napisałeś trochę, miałeś na myśli dwukrotnie? Czytanie ze zrozumieniem.. bo ok. 100 zł to nie 200 :)

Może kiedyś coś lepszego zakupie, póki co jakaś budżetówka
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
To ty czytaj ze zrozumieniem, bo napisałem, że za tą kasę praktycznie nie ma nic innego, a 90zł to nie majątek zważywszy, ze nie musiał byś inwestować w mocniejsze trafo. Ten tunel może okazać się za mały nawet dla 10" głośnika, 2 osobno przedłużone rurką pcv do 12" mogły by być.

No miałoby to sens jak najbardziej, ale nie mam aktualnie na Daytona funduszy, pcv można przedłużyć, to nie stanowi problemu :)

A coś pomiędzy Daytoną a tym STX? Wtedy już patrząc na słabszą moc mojego trafa :)

Pozdrawiam

---------- Post dodany o 22:28 ---------- Poprzedni post o 13:22 ----------

Dobra, to może inaczej. Ile minimalnie należy wydać na przetwornik w moim przypadku, czy jest to właśnie kwota jak za Daytona czy może coś starszego/innego się nada za nieco niższe fundusze ?

Też składam subwoofer i mam identyczny wzmacniacz złożony przez infinity i podarowany prawie za darmo wraz z filtrem ale to dłuższa historia. Jak to mówił: W imię nauki. Co do głośnika to mogę sprzedać Ci Tonsila GDN 25/80 orginał w idealnym stanie za 80 zł. Mam takie dwa no i masaż gwarantowany :) . Pozdrawiam

Dzięki za propozycję, ale właśnie jest szansa na nówkę Tonsil GDN 30/100/11 do wyrwania za 100 zł. Zastanawiam się nad nim, podobno gra zbliżenie do 30/120/1 lecz ma mniejszą wytrzymałość mocową, co akurat mi nie przeszkodzi wzmacniając go tym co będę miał. Z drugiej zaś strony nie wiem jaką budę i jak strojoną, bo VAS=340 a QTS=0.3..

Powrót