• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik do subwoofera

Reakcji
15
Witam

Ponieważ mój Dayton RSS265HF-4 już mi się trochę obył. Pomyślałem, że może coś nowego by tu zmajstrować.

Co polecacie za głośnik w budżecie 500-1200zł, głośnik 10-12 cali, obudowa chyba z max 70 litrów oraz bass-reflex raczej.

Wzmacniacz mam panel Irka i 300W i 450W.

Głośnik uniwersalny czyli i do muzyki i do filmów. Pokój mam 18m2.

Visatona kojarzę, Scana białego, Peerlesy XLS i XXLS stare też, ale coś nowego jest? Jakiś głośnik prym wiedzie?

Coś na Audio Show widzieliście co z subwooferów można skopiować?

Z góry dziękuje za odpowiedzi, pozdrawiam Kamil - KondraX

ja moge ci polecic cos z półki visatona TIW 250 XS przeszedlem pare konstrukcji z tym glosnikiem, mam suba na tym glosniku sluzy mi do kina domowego 5.1 i powiem ci jak na moje ucho gra super, oczywiscie odpowiednio nisko zestrojony,w muzyce tez pokazuje co potrafi :biggrin:

Dwa XLSy 10 za 495zł każdy w loudzie i membrany bierne skana (10") za 480zł każda. Robisz jamniczka 50-60 litrów (25-30 na jednego XLSa powinno być) z przednią ścianką na wszystkie cztery kosze, spinasz XLSy szeregowo i podpinasz po nie 450W panel Irka, który przy 8 ohmach poda około 300W, potrzebne obu Peerlesom do wytężonej pracy. I masz suba na lata, który już ci się nie "obędzie" bo obsłuży pasmo do granicy odcięcia filtra subsonicznego panelu. Dayton to fajny głośnik ale jak go masz w OZ 30 litrów to raczej poniżej 30Hz nie gra.

gooralesko mam go w około 42-45L, gra nieźle, jestem bardzo zadowolony, ale wiece jak to jest, wszystko się nudzi. Nie to żeby mu coś brakowało jakoś mocno, chęć raczej wypróbowania czegoś nowego.

Jest jeszcze mało popularna w Europie, a bardzo ceniona w USA opcja - klasyczny subwoofer Eminenca - Lab 12. Nadaje się do zamkniętej budy. Jego unikalną cechą jest ultrawysoki QMS.

Znalazlem jeszcze jedna baardzo ciekawa opcje - Dayton ST305 Series II
Dosc drogi, o swietnych parametrach (ponownie wysoki QMS)

Lab 12 jest stosowany w subwooferach w kinach Imax, więc natężenie i zejście na pewno ma. Ciekawi mnie ten głośnik, tylko nie wiem jak się sprawy mają ze ściągnięciem go do Polski.

Laba mozna w polsce miec za ok 800zl , tez mysle o nim i chyba za jakis czas kupie.... moze jakies zbiorowe zakupy?:)

Z tego co patrzyłem to transport drugie tyle co głośnik. Przy kilku sztukach pewnie byłoby ciekawie.
Macie jakieś sprawdzone aplikacje laba 12?

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Macie jakieś sprawdzone aplikacje laba 12?

LABHORN :D

184be2e8-6aee-40b6-a25e-070ddfe7cb71

O jakie zgrabne paczki;))) a coś z domowych aplikacji?;)

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Danley Audio DTS10-subwoofer sprzedawany detalicznie jako kit do złożenia (dechy głośniki itd.). Idzie wyszperać na googlach projekty jego "podróbkek" ;)

Powrót