• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik dwucewkowy.

Reakcji
0
Witam
Mam glosnik ravemaster vxt 1524 i jak go mam polaczyc?? rownolegle?? plus z minusem polaczyc i drugi plus z minusem do wzmacniacza..??

lysy020 napisał:
rownolegle?? plus z minusem polaczyc i drugi plus z minusem do wzmacniacza..??
na poczatek proponuje lekture http://diyaudio.pl/portal.php?show=3
a teraz napisz jaki masz wzmacniacz.
glosnik zapewne ma 2 cewki po 4Ω wiec laczenie ich szeregowo jest conajmniej niewydajne (8Ω = mnijesza moc ze wzmacniacza)
ale z drugiej strony niekazdy wzmacniacz obsluzy 2Ω wiec tutaj pojawia sie problem :P
inne wyjscie to podlaczenie 2 kanalow wzmacniacza...

wzmacniacz mam 4ohm 2 kanaly ale nie pamietam firmy jutro napisze jak sprawdze w aucie, a i tak bedzie do zmiany jak tylko cos kasiorki wpadnie..

No to jesli masz cewki 4ohm to nie ma problemu podlaczasz po cewce na kanal tylko nie podlacz tak zeby graly odwrotnie :P...

taki mam wzmacniacz: Lighting Audio S2.250 jest on slaby ale narazie musi byc:/ a nic sie nie stanie jak podlacze jedna cewke do jednego a druga do drugiego kanalu??

gdzies wydzialem posta ze tak wlasnie uszkodzili glosnik ppo podlaczeniu osobno cewek na kanal..

lysy020 napisał:
gdzies wydzialem posta ze tak wlasnie uszkodzili glosnik ppo podlaczeniu osobno cewek na kanal..

Świetnie ; ) to po co w takim razie sa 2 cewki:>? Jakby chciali zeby je ludzie mostkowali to by robili jedna cewe i juz, a to ze ktos uszkodzil glosnik to sie nie dziwie ze uszkodzil jesli np podlaczy tak jak pisalem te cewki w przeciwfazie. Taka mala rada - jak podlaczasz cewke na kazdy kanal to polacz kanaly przed wzmacniaczem tak zeby juz nie bylo zadnych szans zeby kanaly graly inaczej.

Ja już się oduczyłem stosowania osobnych kanałów do dwóch cewek głośnika. Zapuściłem do carpowera po 150W na cewke, puściłem od razu basstronic - i love you i po głosniku ^^ spalila sie cewka... dziekuje, pozamiatane.

Moze jeden kanal gral inaczej niz drugi... nie wiem teoretycznie powinno byc ok. Btw jesli nie to jeszcze sa 3 inne mozliwosci (jedna cewka, rownloegle i szeregowo).

n_omyzs, własnie niektóre utwory np. jak ten który podałem, zawiera nieco inne ściezki basowe, po to by uzyskać większe wychylenie głośnika. Wystarczy porównać lewy i prawy kanał takiego nagrania, i widać że się troche różnią.

A może być taki myk, że aby uzyskać większe wychylenie stosuje się odwrócenie fazy sygnału? Wtedy jedna cewka wychylała by sie w przód a druga w tył i dlatego mogło by się to uszkodzic?

Tak tylko ze jesli je zmostkujesz (cewki masz chyba 4 ohm?) na 2ohm to nie wiem czy wytrzyma wzmaka a jesli na 8ohm to wzmacniacz odda mniej mocy na taką "podwojna cewke 8ohm".

wzmacniacz ma po zmostkowaniu 4ohm.. a jaki by byl do tego dobry wzmacniacz?? a jak by je polaczyc rownoolegle??

No rownloegle mozesz polaczyc ale wtedy musisz miec wzmacniacz ktory wytrzyma 2ohm. (te cewki sa po 4ohm / sztuka?)

Powrót