• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik eliptyczny - ustawienie

Reakcji
0
Szukałem w necie ale nie mogę znaleźć żadnego info.
Czy ma znaczenie czy głośnik eliptyczny jest zamocowany w kolumnie (open baffle) pionowo czy poziomo?
Może głupie pytanie ale chodzi mi o kwestię rozchodzenia się fal i budowania sceny? Czy może jest to zupełnie bez znaczenia?

Jeśli taki duży głośnik jak ten na filmiku ma grać średnie tony to znaczenie jest.
Jeśli zamontujesz głośnik pionowo, to można rozumować w ten sposób, że kolumna ma więcej koherentnych źródeł dźwięku w płaszczyźnie pionowej, a mniej w osi poziomej. Dlatego też powinny być gorsze charakterystyki kierunkowe w osi pionowej, a lepsze w poziomej. Ale zaznaczam, że dotyczy to częstotliwości dla których długości fal są porównywalne i mniejsze z rozmiarami membrany.

czy dobrze rozumiem że wynika z tego że głośnik powinien być montowany poziomo bo w przypadku fali krótszej niż wielkość membrany charakterystyki będą lepsze a w przypadku fal dłuższych nie powinno mieć to znaczenia czy głośnik jest w pionie czy w poziomie?

Zależy co bardziej ci odpowiada.
- zamontujesz pionowo: masz lepsze rozpraszanie na boki
- zamontujesz poziomo: masz lepsze rozpraszanie w górę i dół.

Podobnie, gdybyś zastosował dwa lub więcej głośników jeden nad drugim, wtedy na osi w której są zamontowane głośniki masz gorsze charakterystyki kątowe (czyli bardziej kierunkowe źródło dźwięku).

Poziomo. Centra glosnikow sa blizej, a charakterystyki na osi pionowej beda dawac mniejsze odbicia od sufitu i podlogi.

Powrót