• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

głosnik, obudowa bass reflex czy cos jescze trzeba ?

Reakcji
0
tak jak w temacie , mam juz obudowe w niej glosnik celestiona BL15-250 bas reflex do tego , czy trzeba wstawic jeszce jakies gwizdki ( w ogole co to takiego ) czy glosniki wysokotonowe , zaznaczam ze kolumna jest do wzmacniacz gitary basowej a nie hifi

nie tylko myslalem ze ktos moze mi pomoc , a jak nie masz nic modrego do powiedzenia to sie nie wpisuj

No jesli nie wiesz co i jak to ciezko.Do basowki nie potrzebujesz nawet zwrotki ani gwizdkow.Przewaznie glosnik przetworzy ile trzeba podlaczony do spec wzmacniacza z odpowiednia korekcja i czuloscia.

a blizej,jaki model glosnika byl by najlepszy ? jaka wartosc kondensatora ? moze ktos by narysowal mi jakis schemat calosci : glosnika + glosnik wysokotonowy + ten kondensator , z gory dzieki

Re: głosnik, obudowa bass reflex czy cos jescze trzeba ?

pszemas napisał:
czy trzeba wstawic jeszce jakies gwizdki ( w ogole co to takiego ) czy glosniki wysokotonowe hifi

gwizdki i glosniki wysokotonowe to jest to samo

a ja powiem że mam dość takich pytań ... człowiek pyta lecz nawet sam nie wie o co pyta i na jaki to temat... Ja zanim zarejestrowałem się na forum to 3 razy przeczytałem artykuły na stronie. Widzę że naród polski leniwy coraz bardziej - najlatwiej aby inni zrobili wszystko za Ciebie nie ? :D
Pozdro

Mig 16 napisał:
Głośnik wysokotonowy jest moim zdaniem nie potrezbny.

Dlaczego ? IMHO głośnik wysokotonowy poprawi brzmienie. Przecież gitara basowa nie wydaje z siebie tylko basu poniżej np. 300 Hz. Istnieje coś takiego jak wyższe harmoniczne.

Powrót