• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głosnik pod technicsa.

Reakcji
0
Witam serdecznie forumowiczów.
Chcę zrobic sobie subwoofer tylko nie wiem jaki głośnik zastosować. Subwoofer będzie pracował z amplitunerem technics sa-ex 700 który ma 60W 8Ω (wyjście na subwoofer)
Dziękuję z wszelką pomoc.

jakąś pierdziawkę podłączy, ale szału nie będzie :-) To nie będzie subwoofer, tylko jego namiastka :-)

Kiedyś się bawiłem MDS08 w domu i LM3886 pojedyńczy (oczywiście z filtrem aktywnym) dał już coś pograć temu głośnikowi. Czyli MDS miał właśnie wtedy ok 60W do dyspozycji. Powiedz jakie kolumny ma ten sub uzupełniać, to będziemy mieli jasność czy potrzeba Ci więcej "powera" czy coś co tylko uzupełni kolumny główne / frontowe.

Na razie to on nic nie będzie uzupełniał bo dopiero chce zbudować cały system. Na razie chciałem zrobić subwoofer i 2 monitorki a później dorobić fronty i surroundy. A jak bym zrobił subwoofer z GDN 30/80/4? Wiadomo, że od amplitunera 60W to ja nie będę oczekiwał cudów. Chyba, że jest jakiś lepszy głośnik.

Nie słuchałem tego Tonsila, ale MDS jest w swojej kasie (ok 200zł) bardzo dobrą propozycją. Nie zawsze większy znaczy lepszy. Ja bym mimo wszystko brał Intertechnika. Nawet budkę niedużą potrzebuje ;)

Ok. Tylko ten mds ma 120W a ja mam do dyspozycji 60W. Na razie wolał bym zrobić coś pod amplituner. Jak bede miał już cały komplet to bede myślał o czymś mocniejszym jak by było za mało basu.

Przecież napisałem, że testowałem go pod 60W. Teraz kupisz jakieś padło, a później stwierdzisz, że chcesz wyciągnąć więcej i będziesz musiał znów wydać kasę. MDS to głośnik z zapasem. Sam policz, co wyjdzie taniej ;)

Chyba, że zamiast surround zrobię stereo i najpierw zrobie jakieś kolumienki a później co najwyżej będę uzupełniał je subem bo przy moim amplitunerze na surround będę miał 6x60W a na stereo będzie 2x90-100W + 60W subwoofer i będę mógł sobie zrobić coś mocniejszego. Co o tym sądzicie?

Z amplitunerami nie jest tak do końca kolorowo po każdym kolejnym podłączonym głośniku spada moc na pozostałych...
i z tych 90W robi się np 60W ;)

Ale jak to jest możliwe? Czyli jak podłączę pierwszą kolumne to na niej będzie 90W a jak podłącze druga to na niej będzie już 60W?

To dla tego chce sobię zrobic stereo. Co do subwoofera to chyba bym wziął tego MDS08 i narazie bym go podpioł pod amplituner a później zrobił bym go aktywnego. Mam do was ostatnie pytanie.
Czy te głosniki mogły by być pod stereo?
W.STX.8.1,5.140.8.F.S.MC
M.STX.5.0,75.100.8.F.S.MC
T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X lub T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X
Budżet dość skromny. Na głośniki i zwrotnice mam max.500zł

Wielkie dzięki za linki. Sporo ciekawych żeby tam jest. A do tych kolumn na wysokotonowego nie lepszy był by ten głośnik T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X zamiast T.STX.4.1.200.8.F.P.PC ?

Powrót