• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośnik wysokotonowy do systemu aktywnego

Reakcji
1
Cześć
Zwracam się z prośbą o poradę w wyborze wysokotonówki do systemu 3 drożnego opartego na hypex fusion amp

Bardzo podoba mi sie granie Kii3 więc siłą rzeczy oczy skierowałem na Seasa DXT

Może jest coś innego godnego uwagi?
Zależy mi na bardzo otwartym iskrzącym się brzmieniu sopranów. Wierne oddanie blach i przestrzeni.
To czego nie chcę to zaokrąglenie. złagodzenie, wycofanie i zmiękczenie
Musi kłuć w uszy jeśli tak jest w nagraniu

To DXT tutaj zupelnie się nie nadaje, bo to bardzo kulturalny i precyzyjny tweeter. Żadnego podkreślania góry tutaj nie znajdziesz. Musiałbyś za to posłuchać Seas'a Crescendo.

Audaxy pewnie się sprawdzą. One są takie ostre i mają przeważnie wznoszącą się końcówkę pasma słyszalnego.

Dzięki za sugestie
Myślałem o tym audaxie ale wyczytałem tu na forum że on gra szeroko ale bez głębi tj nie buduje planów wgłąb
Myślałem też o sb29bac ale te beryle wg opisów grają raczej lagodnie

Ostatnia edycja:
Rozwazylbym jeszcze glosniki wstegowe, ktore wg mojej opinii zawsze graja mocno charakterystyczna gora ( czyt. daleka od naturalnosci w moim przekonaniu ). Byc moze Twoim dzwiekiem jest prezentacja typy Raidho.

A która ew wstega?
Czy sb29bac nadalby się lepiej niż ten seas dxt?

Czy charakterystyka, na której zależy koledze, to cecha głośnika? Być może są jeszcze jakieś czynniki?

Mysle, ze tak, poniewaz to glosniki sa w najwiekszym stopniu odpowiedzialne za brzmienie systemu. Oczywiscie nie biore tutaj pod uwage wplywu equalizacji.

Powrót