• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośniki 165mm, coś dobrego, co wybrać ?

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
1
Witajcie

Myślę o wymianie głośników z przodu, w tej chwili jest seria.
Rozglądałem się za Hertzem HSK 165, JL audio i Morel'em i sam nie wiem :)
Zatem co możecie polecić ? Nie siedzę za bardzo w car audio więc się słabo orientuję.
Kwota która wchodzi w grę to 1000 - 1200 zł za zestaw 2 way 165mm.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Cześć,

najpierw zainwestuj w wytłumienie drzwi, po takim zabiegu nawet seryjne głośniki pozytywnie zaskoczą :)

Chcesz je "wykarmić" samym radiem?

Napisz coś więcej o samochodzie,co masz już ,co ewentualnie jest w planach?

Chcesz je "wykarmić" samym radiem?

Napisz coś więcej o samochodzie,co masz już ,co ewentualnie jest w planach?

Drzwi oczywiście będę robił wiem ile i jakie korzyści to daje :)
W tej chwili jest całkowita seria jeśli chodzi o głośniki przód odseparowany, tył szerokopasmowy i fabryczny sub
Ja chciałbym zostawić tylko przód oraz dorobić niewielkiego suba, myślałem o MDS08
W tej chwili głośniki są zasilane ze wzmacniacza z aktywnego subwoofera, wzmak ten obsługuje i suba i głośniki.
Radio Kenwood DPX305U.

Odpinamy przód ,zostawiając aktywny subwoofer ..inwestujemy w wzmacniacz 2 kanałowy , wytłumienie drzwi i głośniki. Jakie to auto ? Może jest łatwa opcja na tweetery w słupkach ?

Odpinamy przód ,zostawiając aktywny subwoofer ..inwestujemy w wzmacniacz 2 kanałowy , wytłumienie drzwi i głośniki. Jakie to auto ? Może jest łatwa opcja na tweetery w słupkach ?

Na pewno aktywny sub nie zostaje, to fabryczny sub i nie podoba mi się jak gra poza tym nie ma nad nim żadnej kontroli ani regulacji, gra lub nie.
Auto to Abarth Stilo 3 drzwiowy.
Tak wygląda wnętrze i w tej chwili fabrycznie tweetery są odseparowane i zamontowane na wysokości lusterek co widać na foto.

Moje założenie to 2 way przód i sub, mam tylko dylemat jakie głośniki wybrać na przód. Dla nowych tweeterów będzie oczywiście od słuchowo wybrane najlepsze miejsce.

Ostatnia edycja:
Zestaw tych ls z Allegro to dobry zestaw

Jednego jestem pewny :)
Zwrotnice mozna jeszcze duzo poprawic ;)

Colorisa mam "na półce" i tam zostanie :)

Mp5.16 jest troche "plastikowy" ale gra mocno dołem

Dego up to żadna rewelacja
SS to zdecydowanie lepszy wybór
Mniejsze znieksztalcenia, niższe ciebie, mozliwosc cięcia I rzedem

Dzięki za propozycje!
Zależałoby mi na nowym sprzęcie i niestety raczej gotowym zestawie 2 way wraz ze zwrotką, przebywam teraz
w UK nie mam tutaj swojego sprzętu pomiarowego więc za przeróbkę zwrotki nie będę się zabierał.

Z gotowych zestawów to zestaw to Morel Tempo 6 oraz DLS R6A zbierają dobre opinie. Co sądzicie ?

Osobiście wybrał bym tempo
może nie ma jakiegoś piorunującego zejścia ale grają przyjemniej dla ucha ze względu na średnice ale bez przerobienia zwrotnicy chyba i tak sie nie obejdzie ciągnie scenę ku dołowi i nie wymagają beton drzwi
r6a dużo dołu , brak srednicy , kiebska góra

wielu zestawów nie słyszałem i nie jestem jakimś brzmieniowym "znawcą", ale znajomy ma ten zestaw TEC u siebie w aucie i na mnie zrobił ogromne wrażenie

Hmm jestem póki co nastawiony na Morel Tempo 6, szukam głośników o brzmieniu raczej delikatnym i szczegółowym
No to tempo napewno nie brzmią delikatnie
Wysokotonowke maja bardzo niskich lotów
A woofer rzyga basem

Oczywiście moze to zagrać lepiej ale nie na fabrycznej zwrotnicy

Wybór LS to kilka połek wyżej niż wymienione tutaj tempo (o wiele przyjemniej kick bass i przynajmniej ma jakieś zejście w porównaniu z nim). Wysokotonowy też troche wyższych lotów.
Dodatkowo zwrotka w tempo to jakaś pomyłka jest.

Odnosnie HSK - bardzo drze się średnica w tym zestawie.

Wolałbym wybrac używany zestaw a zainteresować się optymalną aplikacją i dobrze dograć system.

Ostatnia edycja:
Wybór LS to kilka połek wyżej niż wymienione tutaj tempo (o wiele przyjemniej kick bass i przynajmniej ma jakieś zejście w porównaniu z nim). Wysokotonowy też troche wyższych lotów.
Dodatkowo zwrotka w tempo to jakaś pomyłka jest.

Odnosnie HSK - bardzo drze się średnica w tym zestawie.

Wolałbym wybrac używany zestaw a zainteresować się optymalną aplikacją i dobrze dograć system.

Dość ciężkie do zdobycia są Tec Technology... no i nowy kosztuje ponad 2500zł :)
Może inaczej, jeśli miałbyć załóżmy 1200zł - co byś kupił dla siebie ?

próbowałbym z czymś używanym - czasem idzie wyłapać rodzynki w tej cenie.
Niedawno własnie WF z zestawu LS poszły za 299 zł :)

Do tego jakis fajny TW - coś pokroju proa/supremo i zrobienie pasywki i naprawde kawał fajnego grania :P

Powrót