• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głosniki estradowe STX

Reakcji
0
Witam,
występuje w imieniu kolegi z zapytaniem odnośnie głośników estradowych.

GDN czy GDE? (Założenia: imprezy na ogródku, czysty dźwięk, średnio z basem, lecz nie za mało)

GDWT czy D-500 z hornem? (j.w. napęd coś w rodzaju Holton 400)

Czy ktoś dysponuje zwrotnicą do np. GDN 32+GDWT lub GDE + driver.

Z góry dzięki w imieniu Tomasza i swoim.

W ofercie STX-a nie znajdziesz glosnika ktory zagra basem i jednoczesnie czystymi srednimi. Co do wysokotonowek to GDWT to "piszczalki",lepiej (ale niestety drozej) wypadaja D500 i d800. Po podniesieniu cen przez STX-a zastanawiam sie czy wogole cokolwiek brac z seri "estradowcow".

Jedyny glosnik ktory slyszalem w rozmiarze 15" ktory gral basem i srednimi w podobnej cenie to alphard (niestety nie pamietam jaki t model). Moglbys brac glosniki STX-a ale niestety nie bedzie to kompakt,zeby to dobrze zagralo bedziesz musial zrobic nadstawki i do tego suby...ale to wszystko zalezy ile masz na to kasy.

Najlepsze rozwiazanie to nadstawka na GDN-30-400 + d500,i do tego sub na GDN-38-550.

Alpierdy mówisz?

Zobaczymy

Budowa suba nie stanowi problemu, chciałbym tylko poznać opinie.

Więc GDN i D500

Budowa moze nie stanowi ale bedziesz potrzebowal 2 wzmacniacze i crossover.

Moze napisz ile kolega ma na to kasy...
Od biedy mozna by dac 30-550 + hmmm...
No i co masz na mysli piszac srednio z basem?

Maxi napisał:
No i co masz na mysli piszac srednio z basem?
Mam na myśli to że i ja i kolega nie jesteśmy maniakami mega basu.
Bas ma być słyszalny, ale nie niszczący. Nie którzy lubią jak słychać dudniący bas i nic więcej.
Maxi napisał:
Moze napisz ile kolega ma na to kasy...
Biorąc pod uwagę, że jest bardziej wakacyjny projekt (nikt chyba w zaspach śniegu nie lubi grillować) to ok. 150 zł na głośniki w jednej kolumnie (Subwoofery będą później).
Myśleliśmy o GDN 32 lub GDE 32 bo jest w cenie 98 zł za szt. i do tego GDWT 18 bo gdzieś już taką kombinację widziałem.
Projekt nie ma być drogi i oszałamiający.

Ma ktoś zwrotkę do tej kombinacji?

Jesli 150zl na glosniki do nadstawki to ja proponuje GDN-30-400 + GDWT-18-200. Nie będzie to szczyt marzen ale jakos zagra,jesli dolaczysz do tego suba to powinno byc ok.

Powrót