• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Głośniki, pare pytań, wątpliwości

Reakcji
0
Ostatnio stałem sie przypadkowo właścicielem głośników. Rozmiar ich to 25cm.
Jeden ma znaczek Unitry wiec pochodzi z kolumn tej firmy na pewno, drugi różni się. Oba były zregenerowane tym samym zestawem regenerującym i mają taką samą membranę, ale kosz sie troche różni, magnes i jego wentylacja też. Na obydwu jest napis GDN 25/80. Pytanie brzmi, czy to możliwe, że 2 modele tego samego głośnika różnie wyglądają i czy to wogóle są GDN 25/80?
Jako, że to mój pierwszy post na tym forum to chciałem wszystkich przywidać :wink:

Załączniki

• p1010120m_182.jpg
    p1010120m_182.jpg
    49.2 KB · Wyświetleń: 0
  • p1010115m_131.jpg
    p1010115m_131.jpg
    51.2 KB · Wyświetleń: 0
  • p1010114m_116.jpg
    p1010114m_116.jpg
    54.1 KB · Wyświetleń: 0
Hmm.. nazwy to chyba mozna sobie w d... wsadzic...
pisakiem napisane...
ten drugi to ma znaczek unitry, to tam moze jakis oryginal jest ale jak po regeneracji to i tak juz kaszanka...

jak sa po regeneracji to juz niewazne czy to oryginaly czy nie. to juz w zasadzie nowe glosniki wiec jedyne co ci zostaje to pomierzenie ich

czy ta membrana ma jakakolwiek sztywnosc? bo mialem kiedys w lapskach cos podobnego to membrana sie wyginala jak chciala - zero sztywnosci

Caleb napisał:
czy ta membrana ma jakakolwiek sztywnosc? bo mialem kiedys w lapskach cos podobnego to membrana sie wyginala jak chciala - zero sztywnosci
Tak, sztywne są.

Dzieki wszystkim, teraz zastanowie się co dalej.

moze i jest ale ja jednag bym zrobił JIG-a [tak szczerze mówiac to szukam jakiegos dobrego projektu i w koncu zrobie go dla siebie... bo jeszcze nie mam]

Masz dwa różne głośniki - co chcesz z nich zrobić ?
Jak dla mnie to nie ma co rzeźbić w kupie, lepiej je sprzedać i kupić jeden , ale sensowniejszy głośnik - choćby jakieś tonsila 8 calowego - na allegro 20 80 2 można za 50zł kupić nieraz.

Powrót