• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

gainclone -> słuchawki

Reakcji
0
3esc

chciałem sobie zmontować GC do napędzania słuchawek :)
z myślą o tym że może kiedyś podłącze go do głośników

chciałem zapytać
1. 3 ten wzmacniacz nadaje się do słuchawek
3. czy niezbędne są jakiś przeróbki żeby sprawdził sie w w/w roli
4. czy trafo może być mniejsze niż w klasycznej wersji głośnikowej ?

TNX
POZDRAWIAM

robsmok napisał:
robsmok napisał:
robsmok napisał:
Też młody jestem, ale nie rozumiem Twojej wypowiedzi... Brakuje Ci znaków na klawiaturze ? :shock:

robsmok napisał:
chciałem sobie zmontować GC do napędzania słuchawek :)
z myślą o tym że może kiedyś podłącze go do głośników
No i w czym masz problem dokładnie ? Szukałeś, może znalazłeś schemat na którym chcesz to oprzeć ? Wystrzeliłeś z tematem 'rzeka' na temat wzmacniaczy słuchawkowych i nie wiadomo co chcesz uzyskać... Masz widzę kaprys na GC i tyle się dowiedziałem... :shock:

czy trafo może być mniejsze niż w klasycznej wersji głośnikowej ?

przyjmujac że zalecane trafo do GC to toroid ~ 350W 2x17V
/ze spekulacji wyłączam inne warjacje zasilania tego układu /

czy można zastosować transformator o niższej mocy (jakiej) ?

przy założeniu żę wzmacniacz będzie obciążany tylko słuchawkami średnioomowymi

TNX
PODRO

poszukaj na audiostereo, kiedyśtam przerabiali podobny temat, z tego co pamiętam to zmniejsza się wzmocnienie na na wyjściu daje się jakiś dzielnik na rezystorach.

rozbierałem niedawno wzmacniacz denona, tam to było zrealizowane poprzez szeregowy rezystor 220 Ohm ale nie wiem czy nie były to jeszcze przypadkiem czasy kiedy słuchawki miały po 100-600 Ohm wzmacniacz miał ok 50 watów

wpisz w google gainclone jako wzmacniacz słuchawkowy i pewnie coś ci znajdzie nawet na tym forum widziałem że ktoś robił go do słuchawek

Z tym 350VA trafo to chyba jakiś żart xD albo te kostki mają tak słabą sprawność...

Na upartego nie trzeba niczego zmieniac i mozna podlaczyc sluchawki bezposrednio pod wyjscie na glosniki. Tylko ostroznie z potencjometrem glosnosci!

Powrót