• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Gauder- hightech?

Reakcji
18
Firma https://www.gauderakustik.com/ chwali sie zastosowaniem kilku patentów, m.in. zastosowaniem bardzo ostrych (50dB/oktawę) filtrów.
Piszą też o wyrównaniu głośników ale sądząc po zdjęciach zwrotnic to allpas ala Dynaudio.
Przyglądam się pomiarom jednego z modeli producenta- gdzie tu te ostre filtry?
Tu reklamówka:

Załączniki

• Przechwytywanie.PNG
    Przechwytywanie.PNG
    154.5 KB · Wyświetleń: 21
Ostatnia edycja:
A tu rzeczywiste pomiary:

Załączniki

• 2024-10-31-TST-Gauder-Berlina-RC7-Diamond-m3.png
    2024-10-31-TST-Gauder-Berlina-RC7-Diamond-m3.png
    124.2 KB · Wyświetleń: 19
Papier wszystko przyjmie.

Joseph Audio również podaje informacje o stosowaniu bardzo stromej filtracji i faktycznie, w pomiarach tych konstrukcji widać znacznie bardziej strome zbocza filtrów, niż w typowych rozwiązaniach innych marek.

Papier wszystko przyjmie.
Zawiodłem się- naiwnie wierzyłem w niemiecką inżynierię. Tym bardziej, że wczesniej obejrzałem filmiki z wykładami Gaudera. Bardzo zaaawansowana teoria poległa przy praktyce :)
Próbowałem symulować bardzo ostre zbocza na podstawie powyższego schematu z materiałów firmowych- nie ma szans...

Symetryczne zwrotnice to jednak przerost formy nad treścią, ale sam pomysł stromego filtrowania jest jak najbardziej wart uwagi.

Powrót