• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

gdn 17-200-8SW w sedanie

piotrek_kolo napisał:
Co do stuków... Wydaje mi się, ze to nie membrana stuka tylko cewka uderza o nadbiegunnik...
A jak ma stukać cewka o nabiegunnik jak nie ma możliwości wciśnięcia membrany tak głęboko, żeby cewka oparła się nabiegunnik.

Przychodzi mi jeszcze jedna rzecz na myśl. Membrana może uderzać o dolne zawieszenie. Tak było ponoć w Beymach z serii Power, w starych modelach.
Może tutaj też to jest.

Albo dolny zawias uderza w górny nabiegunnik.
Będę mieć głośniki to będę kombinować.

cursor, rozmawiałem dzisiaj na ten temat ze Sławkiem. Powiedział, że przyjrzy się jeszcze raz temu głośnikowi i sprawdzi to dokładnie. Powiedział też, że jeśli ktoś ma taki głośnik to, żeby mu odesłać to on to sprawdzi na konkretnym przypadku.

[ Dodano: 2010-05-25, 20:34 ]
cursor napisał:
Albo dolny zawias uderza w górny nabiegunnik.
takie samo było właśnie nasze podejrzenie.
Jak będę znał wyniki sekcji to dam wam znać.

hmm wiec tak : co do ludzi piszących ,że głośnik stuka cewką o magnes - dokształccie się na temat tego głośnika ,bądz jeśli macie sztuke pod ręką postarajcie się go wgnieść tak żeby dotknąć cewką magnesu :) głośnik jest zbudowany jako typowy SW więc zbudowano go tak aby nie stukał :wink:

lukiel84 - o ile dobrze pamietam to w poście o 2.1 od dolphina 123 napisalem dokladnie jak stroilem swoje skrzynki litraż itp z tym subikiem ale z pamięci powiem ,że pierwsza skrzynka ma ~10L strojona na 37,5 szczelina 2cm , drugi subik hmm 16 jakoś strojony bodajrze na 36 i szczeline ma 2,2 cm nie napisze ci w tej chwili dokladnie bo gdzies mi projekty wcielo... ale przy tescie na 20/25hz glosniki odzywają się dopiero po osiągnieciu ponad 11/12 mm skoku proponuje odpalic w generatorku 5-10 hz :grin: wtedy głośnik pracuje powoli i lanie to wygląda jak jest w stanie pracowac tylko nie przesadzajcie z mocą hehe
a swoją drogą to strasznie dziwne ,że przy 5 mm już ci pierdzą,stukają czy co tam napisales...
z tym ,że głośnik jest w stanie zagrać nisko ,efektywnie i czysto zgodze sie napewno ,wcześniej nie napisałem tego co ty czyli że nie męczy słuchu..czyli gra tak jak trzeba i wtedy kiedy trzeba ,nie przeciąga ani nie buczy , ale z tym ,że nie nadaje się do KD to się nie zgodzę ;p podmieniłem w salonie drewniano plastikowego suba z sony podpinając swojego ze swoim panelem i powiem ,że takiego KD jeszcze nie słyszalem:) oczywiście nie mowimy o kinach za kilka tysi gdzie suby sa już z prawdziwego zdarzenia w drewnie i z głośnikami 20cm w góre co zagrać już wręcz "musi" jak co to PM pzdr

Po większych testach co do stukania zauważyłem ,że jeden głośnik mi dużo prędzej stuka może to jakiś feler tego głośnika jednego?
A to ze nie polecam do kina to z tego powodu ze przy większej głośności nikt by chyba nie chciał żeby sub mu stukał dziwnie i psuł bas, a oprócz tego co do dźwięku to jak najbardziej.
Jak narazie będę kombinował co jest z tym nie tak.

nie mialem tego glosnika w rekach, ale to moze ten wielki krazek przeciiw pylowy? przy wiekrzych wychyleniiach zniekasztlaca sie membrana i powoduje taki jakby stukot? :roll:

Jeden głośnik wysłałem do stx z reklamacją.Jak przyślą nowy to porobię fotki skrzynki na dwa głośniki-pojemnośc 19,5 litra strojenie na około 37Hz i zdam dalsze relacje jak to gra.

[ Dodano: 2010-06-11, 23:18 ]
Dzisiaj przyszedł nowy głośnik.Skłaniam głowę przed stx ponieważ uznali mi reklamację bez testu głośnika.Poczta polska lekko go zgniotła i to co doszło do stx ciężko nazwac głośnikiem jak sami mi napisali,ale to już inna bajka.Wymienili głośnik bez problemu.
Zamontowałem głośnik i teraz jest ok.Z dwóch skrzynek w półce zrezygnowałem,bo miałbym ciężko zmieścic je jeśli by miały odpowiedni litraż.Zrobiłem więc jedną skrzynkę o poj.18 l netto na dwa głośniki z br szczelinowym o szer 27cm i wys 2,7 cm.
długośc 75cm co daje jakieś 37 Hz według winisd.Zrobiłem odsłuch w domu i powiem ,że rewelacja.Schodzi bardzo nisko i ma bardzo szybki bas.Na szybkich utworkach gra miło do ucha i ma wykop.A na hip hopie pokazuje pazurki z miesistym basem.Jutro jak znajdę czas zrobię odsłuch w aucie i wrzucę jakieś fotki.Jak na razie już mi sie podoba pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-06-13, 10:25 ]
Oto zdjęcia subka:)

[ Dodano: 2010-06-13, 20:29 ]
Tu filmik z teścikiem na holton 200 zapraszam.

http://www.youtube.com/watch?v=pLIte2UTS6w&feature=digest

Załączniki

• imag0103_187.jpg
    imag0103_187.jpg
    38.9 KB · Wyświetleń: 0
  • p1040178_296.jpg
    p1040178_296.jpg
    48.4 KB · Wyświetleń: 0
  • imag0097_109.jpg
    imag0097_109.jpg
    46.8 KB · Wyświetleń: 0
  • imag0096_137.jpg
    imag0096_137.jpg
    49.1 KB · Wyświetleń: 0
  • imag0094_130.jpg
    imag0094_130.jpg
    48.6 KB · Wyświetleń: 0
  • imag0093_162.jpg
    imag0093_162.jpg
    47.1 KB · Wyświetleń: 0
Takie małe pytanko.
Robię suba na 2x gdn 17-200-8 sw, mam budę 25L.
I tu pytanie jaki bas reflex.bo nie mam pojęcia.

bart2111, za duża buda. Pod dwa głośniki to maź 20L i strojenie na 40Hz lub wyżej. A co do br to spróbuj policzyć sam i podaj co ci wyszło to wtedy pomożemy. Trochę inwencji. I dodam, że tylko szczelinowy bo zwykły będzie miał ok 1m długości.

I takie mi wychodziły średnica 10,5 cm a długość 110 cm .
Ja kierowałem się stronką niby 12 l na 1 gdn w br.

bart2111 napisał:
I takie mi wychodziły średnica 10,5 cm a długość 110 cm .
no to dobrze policzyłeś :razz:
dlatego powstała mb do tego głośnika
bart2111 napisał:
Ja kierowałem się stronką niby 12 l na 1 gdn w br.
rozmawiałem o nich z ich konstruktorem i powiedział, że najlepiej grają w 10L strojone na 40Hz. Niżej nie bo to mały głośnik jest.

Powrót