• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GDWK-10-200-8-AKX - opinie

Reakcji
412
Tak jak w temacie chcialem uslyszec wasze opinie na temat tego glosnika:
http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=483&vItemDB=itemdb

ja mam w swojej konstrukcji uzyte pj i aj bo sa niemalze identyczne ale chcialem wymienic wysokotonowke na lepsza... i czy oplaca sie wymiana na tego akx?? chcialem uslyszec wasze opinie na temat tego jak on cyka :D

za dolne pasmo odpowiada slynny 15 ax i szukam dla niego lepszego kompana do tonow wysokich... no i w gre bedzie wchodzila tylko jakas wysokotonowka dla ktorej razem w parze a 15ax jest juz zaprojektowana zwrotnica... kiedys znalazlem na forum juz zwrotke do wlasnie tej 15 i tego wysokotonowca ze stajni stx wiec do tej konfiguracji schemat mam ale jesli macie jakies inne propozycje to prosze podawac je od razu ze schematami zwrotnicy... a do tego kompleciku z akx wysokotonowka nawet bym wielu elementow w zwrotce wymieniac nie musial...

a wiec na poczatek kilka opini poprosze i w miedzyczasie tez inne propozycje tez z opisem brzmienia wysokotonowek...

Pozdrawiam

w tej cenie jest sprawdzony DX25 i jest do tego zwrotnica. Z tego co wiem nie ma zwrotki pod GDWK AKX

DX lepszy o jakieś 2 klasy niestety. stx ma technologię, ale niestety w moim mniemaniu nie gra jak DX, ani nawet porównywalnie, szczególnie że jest dość drogi.

a jakis opis brzmienia od obsluchanych osob dostane?? czy gra szczegolowo itd...

no i czy w cenie do max ok 120 zl za glosnik nie dostane nic lepszego od tej vify?? nie twierdze ze jest zla bo to dopiero sie okarze tylko chce rozsadnie zainwestowac kaske :D

DX25 (100-110zł) i XT25 (130-140zł) to klasyka na forum, łączone z wieloma midbasami. jeśli chcesz to do 15 akx to możesz któryś z nich zaaplikować, XT jest niby wyższej klasy ale niektórzy wolą DX. Są jeszcze seasy któreś w tej cenie...

hmmm ok to chyba zostaniemy przy vifkach chyba ze jeszce ktos chce podac jakas propozycje?? przyjmijmy ze szukamy wysokotonowki do 150 zl (ma byc szczegolowa i przyjemna dla ucha ) no i poprosze tez jakas osobe ktora slyszala te obie vify dx25 i xt25 niech sie wypowie ktora ciekawsza...??

daniel69, masz jeszcze do wyboru Morela MDT-29, najciekawszy ze wszystkich podanych tutaj głośników. Słyszałem wszystkie i Morel bije te Vify.

ta druga lepsza, troche przesunięty jest punkt podziału, druga ma lepszą impedancje, i zapewne zgranie fazowe, co widać też na charakterystyce porównując obie. Mniejsza cewka na dxa to też lepiej, chociaż po prostu obie zwrotnice beda pokazaywały różne brzmienie zestawu, i może być tak że ta pierwsza dla Ciebie by lepiej brzmiała. Z elektrycznego punktu widzenia, druga wydaje sie być lepsza :)

Powrót