• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

gdwk 11/100(8) + tvm ARN150-03(8) Zwrotnica i obudowa

Reakcji
0
Witam!

To mój pierwszy post i pierwsza konstrukcja, więc proszę o opinie.
Widziałem kilka tego typu kolumienek regałowych z br z tyłu w necie i na forach, więc dobór przetworników powinien być prawidłowy.
po 'wrzuceniu' ARN'a do WinIsd, otrzymuję objętość ok. 10 litrów (dla BR) i strojenie na 41Hz(!). f3 przy takiej konfiguracji wypada ok 40hz(kolejna wątpliwość). Czy takie wyliczenia mogą być poprawne?
chcę uzyskać w miarę niskie zejście tych kolumienek bo na razie nie stać mnie na zrobienie suba.
Co do zwrotnicy myślę, że będzie wymagała trochę zabawy ale zastanawiam się nad taką samą jak zrobił Yoshi, mam tylko pewną wątpliwość: on miał dwa 4ohm arn, ja mam 8ohm ale jeden. i jeszcze częstotliwość cięcia: w zwrotnicy Yoshi'ego jest o wiele niższa niż zalecane przez Tonsila 4000Hz-czy kopułce nic nie grozi?

Moja pierwsza konstukcja rowniez oparta byla na arn150 tylko ze z gdwk 9/80/1
umiescilem go w obudowie o pojemnosci 11,52l z tunelem d=4cm l=11cm co dalo mi strojenie na ok 48Hz
z doswiadczenia wiem ze teoria rzadko zgadza sie z praktyka
ta obudowa jest odpowiednia tylko daj tunel o troche wiekszej srednicy niz ja bo mam gwizdy
gdwk 11/100 na zwrotnicy Yoshi'ego gra dobrze i spokojnie wytrzymuje (sprawdzalem)
daj tylko wieksze tlumienie
zwrotnica nie jest az tak skomplikowana (niedlugo zamieszcze wzor plytki z cala reszta) a jej koszt to ok 30zl

te kolumienki sa idealne na poczatek, jak masz dobry wzmak i nie za duzy pokoj to sub ci nie bedzie potrzebny (na razie)

DO DZIELA

kopulka bez problemu wytrzyma.
na poczatek jest to bardzo dobra konstrukcja.
zwrtonica nie jest skomplikowana
wystarczy troche checi i kolumna gotowa :D

Powrót