• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

GDWK 7/50 zwrotnica

Reakcji
0
mam zamiar zlozyc 2 drozne satelitki (nisko-srednio na ARN-100-10/8 a wysokie wlasnie na GDWK 7/50) i tu pjawia sie pytanie czy uzywajac 2 droznej zwrotnicy 12db/okt z podzialem na 5000 Hz mocno spadnie wytrzymalosc mocowa wysokotonowca? (tonsil podaje rekomendowany filtr 12 db/okt z podzialem na 7000 Hz przy takich parametrach gwizdek wytrzymuje za filtrem 0,4W) impedancja wysokotonowego to 8 Ohm Z gory dzieki za kazda odpowiedz

skoro tonsila tak psize to tak zrob arn spokojnie moze isc do 7000 hz

ps moja rada to taka stroj staranie bo ten glosiczek arn jest cholernei czuły na strojenie budy ;)

wlasnie robilem symulacje w WinISD i wykres faktycznie wychodzi powywijany na maxa;]
jedyna sensowna obudowa wychodzi chyba zamknieta a ze zwrotnica tak kombnuje bo ciezko u mnie w miescie dostac 2 drozna z podzialem 7000 Hz

a kto kupuje zwrotnice zwrotice drogi kolego sie robi
ten glosik pracuje w BR pogadaj z yoshim moze udostpni ci pomiary

znalazlem w necie satelity TVM na tych ARN
maja objetosc 2l a w WinISD za cholere nie moglem zestroic bassreflexu przy takim V dlatego postawilem na pudlo zamkniete a calosc bedzie wsparta przez suba przy tych glosniczkach i tak chyba nie doswiadcze basu czy tunel wprowadzi tutaj jakies cuda?

Ja arn 116 wersja ekranowana wpakowałem do ok 6L :D. Przy wiekszej mocy lubi sie wychylać a i tak gra cicho , taki głośnik ale w sumie jak na takiego mikrusa bas jest niezły.
W zamknietej mogą być problemy poniżej 100Hz lepiej dawać br. Ja po ustawieniu w rogu pokoju puszczjac sygnał tesotwy przy 50Hz miałem jeszcze całkiem przyzwoite cisnienie. Przy 45 hz prawie nic nie było już słychać :D.
Dałem mu rurke br z pcv 3 cm dł 7,5cm.

dzieki wszystkim za pomoc! :]
Chyba faktycznie pobawie sie bassreflexem zobaczymy co da sie wycisnac z tych "potworow";D

Powrót