• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

gdzie kupic transformator??

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
128
wpadnie mi na czasie troche dodatkowej kasy wiec chce kupic trafo do mojego symka :wink:
jakie sklepy polecacie??
chcialem zamowic w toroidy.pl ale zibi mi odradzil bo maja kiepskiej jakosci te najtansze...
chce wyslac jeszcze maile do telto i toral ale mi cos poczta szwankuje :neutral:

poszukuje 500-600VA 2x30V

jak mozecie to podajcie tez ceny

Pawel S., toroidy.pl slabe? eee sa naprawde oki, toral jest w miare tani, zobacz jeszcze POLTRAFO - najlepsze jakie mialem. miodzio

ja właśnie używam poltrafo - fajne są , sztywne, miękkie kable , zalane żywicą :P
ale co złego jest w tych z toroidów ? ja nie wiem...

[ Dodano: 2007-04-17, 22:30 ]
Pawel S. napisał:
niewiem bo nie mialem. podobno te zwykle maja cienkie druciki itp...
hmmm, właśnie porównuje 150va z toroidów ze 160va z poltrafo - druty nawojowe takie same mają , z tym że poltrafo większy rdzeń ma.

toroidy są naprawdę solidne, nie ma do czego sie przyczepić... chociaż poltrafo ma w sobie to coś, wygląda naprawdę profesjonalnie:) 350VA bez softu bez problemu, z reszta Toral i toroidy tak samo.

no to teraz tylko poczekam na ceny od tych producentow i bede wybieral.
chce wydac max 150zl razem z przesykla.
a jak wyglada sprawa mocowania u poszczegolnych producentow??

u każdego możesz zamówić zalany środek co jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem.

takero transformatory z toroidów wersja zwykła jest do ... . każdy Ci to powie nie tylko audiofile a i Irek. Trafa mają małe rdzenie cienkie druty. Dla przykładu Trafa 350VA z toroidów sa podobne wielkością do Telto czy Indela 250VA.

Ja mimo wszystko nie polecam, lepiej poszukać innych producentów a Toroidy.pl zostawic na koncu. Czasem myśle iz Lechowski specjalnie robi gorsze trafa by lepiej szły wersje audio.

Jesli chcecie moge podesłac kilka fotek róznych traf.

TO torala pisałem chcac sie zapytać o ceny traf, ale odpowiedzi od dwóch tygodni nie dostałem, wiec dziękuje...

Ja bym miał inne troche pytanie. Gdzie trafa są najtansze :D ??

Ogólnie to w Breve mają fajne ceny, i mozesz je tez dostać w piekarzu, przy okazji kupujac inne czesci ;)

BTW Po co ci takie duże trafo. Jak do symka 300VA spokojnie styknie

ŁukaszN napisał:
Po co ci takie duże trafo. Jak do symka 300VA spokojnie styknie
mocniejsze niewiele wiecej kosztuje a w planach jest pozniejsza rozbudowa do 5 kanalow :razz:

[ Dodano: 2007-04-18, 12:14 ]
ŁukaszN napisał:
w Breve mają fajne ceny, i mozesz je tez dostać w piekarzu
maja taki jaki mnie interesuje ale w piekarzu cena jest troche za duza - 160zl netto!!

dj_zibi napisał:
takero transformatory z toroidów wersja zwykła jest do ... . każdy Ci to powie nie tylko audiofile a i Irek. Trafa mają małe rdzenie cienkie druty. Dla przykładu Trafa 350VA z toroidów sa podobne wielkością do Telto czy Indela 250VA.
co do wielkości to ja wiem - mam troche traf różnych producentów domu ;]

Nawet zamieszcze foto:
p1030253vz4.jpg

To na górze to toroidy.pl 150va, a na dole poltrafo 160va.
Różnice wielkości widać dólym okiem. :)

Co do grubości drutów - mierzylem i wyszły podobne.

Ale tak naprawde dla mnie jeśli 2 trafa są równie sztywne, bezgłośne i podobnie się grzeją (czyli w praktyce niegrzeją ) to nie ma znaczenia które jest większe , które mniejsze, drut tez może być grubości włosa ,aby tylko powyższe warunki zostały spełnione tzn aby działało jak należy i nic złego z nim się nie działo.
A tak właśnie jest z np tymi dwoma.

Wersji audio z toroidów nigdy nie brałem - cena zniechęca ,a tak naprawde nikt nie może powiedzieć co ono oferuje w praktyce ponadto zwykłe trafo.

[ Dodano: 2007-04-18, 12:24 ]
takero napisał:
chce wydac max 150zl razem z przesykla.
600VA w najtanszej formie (noratel) w hurcie kosztuje 120zl netto wiec raczej nie uda Ci sie kupic z wysylka za 150zl ;]

a czy przypadkiem wielkosc rdzenia nie zalezy od uzytego materialu??

poczekam jeszcze na ceny od innych producentow i na opinie irka

takero, czyli niepowiesz nic zlego o toroidach.pl??

Takero może w twoim wypadku masz racje:) ja miałem Trafo 400VA z Indela i 450Va mam z toroidów rożnica duża:) Podobnie z Moim 300CA telto a 350VA toroidów które sprzedałem blehh. Poczekamy na IRKA:) Rozmawiałem z nim na temat traf i źle pisał o toroidach:)

z tego co wiem to Irek ma zastrzeżenia do tego że strasznie dużo liczą sobie za żywice, nietypowe napiecie, a miekkie wyprowadzeń chyba nawet wogóle nie robią :P

190,42zł netto za 600VA trafo z breve :???:

takero napisał:
strasznie dużo liczą sobie za żywice, nietypowe napiecie, a miekkie wyprowadzeń chyba nawet wogóle nie robią
zywica moge sobie sam zalac, na zamowione napiecie cena jest taka sama jak gotowych traf tylko czeka sie do 30dni a wyprowadzenia... jakos to przecierpie

Pawel S., kiedys zamawialem w toralu i bylo naprawde blyskawicznie...
co do zywicy, nie jest to konieczne, zawsze mozna przymocowac inaczej...

Powrót