• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Gdzie ten bass usher 8945a

Reakcji
0
Witam koledzy i proszę o pomoc.
W rozliczeniu za sprzęt otrzymalem monitory diy na usher 8945a i vifa lecz nie wiem jaki to model gdyż naklejki są nie do odczytania (podwójny magnes).
Kolumny sa zbudowane pancernie front i tył około 4cm reszta 2,5cm. Wymiary zestawu to w 37cm, sz 20cm, g 28cm
Dodam też, że kolumna jest podzielona na dwie komory gdzie vifa gra w tunelu promieniuje do tyłu na wzór audiovector'a.
Zmoich wyliczeń wynika iż uscher gra w około 6 litrach bass reflex . Czu to nie za mało?.
Obudowy i z wrotnice zostaly (ponoć) wykonane u znanego konstruktora lecz nie bedę zdradzał kogo.
Posiadałem sporo różnych monitorów różnych producentów takich jak Eltax, Alr, Paradigm, Kef oraz Dynaudio i wiem co to znaczy niski bas z monitora.
Niestety z usher'a tego basu nie słyczę co mnie bardzo dziwi. Tz jest go sporo ale bez głębi niższych rejestrów.
Ze średnich i wysokich tonów jestem zadowolony. Co może być przyczyną tego stanu?
Załączam zdjęcia kolumn.

http://diyaudio.pl/i/27684/thumbs/514b73c1166d7762604ed1fe987b04a0_1458758105.jpg

http://diyaudio.pl/i/27684/thumbs/2344289a5ea323f2c335ca2dae225f99_1458758384.jpg

Proszę o rady w jakim kierunku mam zmierzać.

Ten Usher to gra w 15-20 litrach a nie w 6 :) Dlatego nie masz basu :)

Ale jak to możliwe, że kostruktor wpakował ten głośnik w tak małą obudowę?

Dodam też, że kolumna jest podzielona na dwie komory gdzie vifa gra w tunelu promieniuje do tyłu na wzór audiovector'a.

Że jak?
Promieniuje?
Wysokotonówka promieniuje do tyłu?

Zmoich wyliczeń wynika iż uscher gra w około 6 litrach bass reflex .

Obudowy i z wrotnice zostaly (ponoć) wykonane u znanego konstruktora lecz nie bedę zdradzał kogo.

No może lepiej nie :)

Za mały litraż do bas reflexu, nawet do zamkniętej za mały.

Marian z tą wysokotonówką to tak jak audiowector m1. Myślę aby coś ewentualnie zbudować na 8945a z tym tylko, że ostatnio na forach wymiotło ciekawe konstrukcje. Dodam iż interesuje mnie tylko monitor z bass reflexem z tylu.

Ostatnia edycja:
Zrobienie większej obudowy może nie rozwiązać problemu - zależy jak jest skompensowany bas.
Rozwiązania jak dla mnie są dwa - nowa obudowa, obecna zwrotka i słuchasz czy Ci się podoba.
Drigie, takie po bożemu to nowa obudowa, pomiary i nowa zwrotka :)

No na początek to zapewne obudowy odpowiednie musisz skleić.
A później najlepiej by było ze zwrotkami porządek zrobić tylko bez pomiarów nic z tego.
Ewentualnie zrysować schemat zwrotnicy i wrzucić tu żeby doświadczeni na tym forum ją przejrzeli ale znowu bez pomiarów niewiele stwierdzą.

Albo zmiana tweetera i wykorzystanie projektu zwrotnicy z forum. Ale z tego co kojarzę to są tylko z 9950-20, które są już nie do dostania.

Ostatnia edycja:
Ja pewnie będę budował 8945a + seas 27tbfc/g, którego można kupić ;) ale to dopiero jak się cieplej zrobi bo nie mam teraz gdzie pomiarów zrobić.

Ostatnia edycja:
Jaką obudowę zamierzasz sklecić? Co do seas'a to nie miałem zbytnio doczynienia. Ogólnie preferuję wysokie tony w sylu dynaudio.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Luszti co polecasz na wysokie do tego ushera?

Ostatnia edycja:
Nie idź tą drogą :P No chyab, że słyszałeś i Ci się podoba...bo jak nie to ten Seas w mojej opinii to marny głośnik.
To nie dla mnie zestaw będzie, ale słuchałem seasa i nie mam do niego zastrzeżeń, a co ważniejsze przyszły właściciel też zatwierdził.

Obudowy już gotowe - TLki wg projektu Hermesa.

Jak lubisz Dynaudio to Morel :) Zależy jaki budżet jeszcze :)

Właśnie Morel chodz mi po głowie :) http://audiotransducers.com/pl/ponad104mm/146-morel-cat-328-110.html

- - - - - aktualizacja - - - - -

Daj im większą obudowę i to wszystko. O zwrotnicę się nie martw, zostaw jak jest.

Yoshi_80 wysoki chętnie bym wymienił jednak a co do obudowy to myślę o wymiarach wys 40/42cm, szer 21cm, gł 32/35cm i bas reflex z tyłu.

Powrót