• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Glosnik centralny

Reakcji
0
Witam,

Kolumny frontowe wlasciwie zakonczone, zabieram sie powoli za projektowanie glosnika centralnego. Jak na razie nie wiem tylko za bardzo jakich konkretnie przetwornikow uzyc.
Ogolny zarys jest taki:
Obudowa mniej wiecej na bazie trojkata, przetworniki: jeden niskotonowy - max 16 cm - 8 ohm, dwa sredniaki 4 ohm polaczone szeregowo by uzyskac 8 ohm i tweeterek.
Jesli chodzi o sredniotonowe to sklaniam sie w strone TVM zeby pasowalo to jakos do podlogowek. Nie wiem jednak czy ARP150 jest na tyle dobrze ekranowany.
Jesli chodzi o wysokotonowca to myslalem o Tonsilu... moze gdwk 9/80/T? I znow - co z ekranowaniem?
Co do niskotonowego nie mam pojecia... moze stx GDN-17-80-8-SC?
Wiem wiem.. pewnie dziwna konfiguracja ale tak chcialbym...
Pomozecie?

wgm konfiguracja beznadziejna...... lepiej na centralny dac juz 2niskosredniotonowe lepszej firmy i jakis wysokotonowy tonsila

Po co tyle tego wszystkiego ? Dobry centralny można zrobić jauż na dwóch głośnikach a ty masz ich aż 4.

cos za bardzo zamotales, odemnie przyklad: 2xarn 116 + jakis wysoki, to juz twoj wybor

ja bym poeksperymentował z 2 x arp150,
ekranowanie mozesz zrobic sam, potrzebny odpowiedni kawalek blachy miedzianej 0,5 mm wystarczy i nozyxce do ciecia blachy,

aryan no nie bardzo arp*2 + wysoki nie bedzie zadnych niskich czestotliwosci... jesli juz to arn...poza tym po co dwa arp do jednej 16?? jesli juz to jeden i tak ma sporoa efektywnosc a najlepszy soposob to 2 arny i wysoki

z zalozenia glosnik centralny ma przetwarzac jak najlepiej srednie pasmo czyli pasmo gdzie umieszczone sa dialogi
twoj projskt pomimo iz ma wiele plusów jest bezsensowny
za cene
2 x arp + jakas 16 + wysoki jest zbyt trudny dotego trzeba doliczyc pozadna zwrotnice

fajny projekt jest MoJojojo, sprawdzony i pewny

ja od siebei dorzuce
(kopulka taka jak masz we frontach + 2 x stx 14 cm seria sc jak we frontach masz cos z tesli lub tonsila dam ci zwrotnice na to
ja kiedys mialem cos takiego zrobione i musze [rzyznac ze za te pieniadze gra naprawde rewelacyjnie

Załączniki

• 2003-013_resize.jpg
    2003-013_resize.jpg
    60.7 KB · Wyświetleń: 0
Kopulka to bedzie raczej Tonsil, bo stx ktory jest obecny we frontach jakos zdecydowanie nie przypada mi do gustu.. Co do niskotonowych: Czyli stx albo tesla?
LUKASZ, bede wdzieczny za pomoc :)

kopulka powinna byc takak jak we frontach moze opisz jakie brzenie maja te frony
bo ten centralny raczej jest suchy glosy sa troceh moze nawet "techniczne" ostre ale i szczegolowe
jednak pamietaj to tylko stx za taka cene gra naprawde fajnie

jezeli chodzi o fornty to fajnie sprawdzi sie tam 11/100 i nie bedzie za drogie wiec taki tez cos mozesz dac w cemtralnym

fajnie sprawdzi sie z dwoma stxami 2 x 14/50/4 sc + 11/100
zwrotnica dla wysokiego w 4,7 uF + 0,6mH zdlawione o 2 dB jednak to radzil bym dopracowac juz na ucho
co do dolu tu wypadalo by wprowadzic zmiane bo ja filtrowalem to cewka 0,45-0,50mHjednak musial bym tu sprawdzic jeszcze raz bo to robilem dawno juz a podzial to 3500

Hmm a ewentualnie GTC11/130? Widze ze na allegro sa do dostania calkiem niedrogo. 75 pln za sztuke to niezla cena... a parametry i wyglad tego tweeterka sa imponujace.
Ladnie by sie prezentowal :)

rozumie male ja ci do tej kopulki nie pomoge zaprojektowac zwrotnicy bo jej nie znam

jezeli amsz jeszcze jakies pytania wal na gg
albo tu sie pytaj bo nie wiem kiedy znowu bede na neciku

Rozwiązanie centralnego jako dwa głośniki nisko-średnio i kopułka pomiędzy to zło konieczne. Ch-ki kierunkowe takiego zestawu są żałosne. Rozbudowywanie o kolejne głośniki tylko jeszcze wszystko pogorszy .

Robienie centralnego na średniotonowych to pomyłka. Co to za kolumna co bedzie grać od 500Hz ?
Stx'y 14 mają tam marną efektywność ,że szkoda gadać 80 dB to wiecej z jednego arn 150 czy tonsila 13 bedzie niz z 2 stx ;).

Powrót