Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.
Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Może niektórym pytanie wyda się idiotyczne ale ja nie wiem więc pytam: czy do gwizdka piezoelektrycznego potrzebna jest zwrotnica? Jeżeli tak to jak ją wyznaczyć skoro nie ma oporu?
W zasadzie jest niepotrzebna ale wówczas będzie grać całym swoim możliwym pasmem - jeśli tak ma być to ok. Żeby miec jakąś kontrolę nad tym co odtwarza można zrobić filtr, ale w przypadku piezo nie jest to a bardzo opłacalne. Szeregowo daje się zwykle rezystor dopasowujący efektywność i odciążający wzmacniacz od obciązenia pojemnościowego (które tu i tak jest relatywnie dość małe - kilka nF).
Dobrze jest dac rezystor szeregowy zeby wzmak nie byl obciazony pojemnoscia piezaka. Niestety ta pojemnosc jest dosc duza i dla malych plytek piezo wynosi 100-150nF.
Ale jak wyliczyć kondesator do rezystora i czy mam dodać pojemność gwizdka? A co ze zwrotnicą 12 dB/okt, jest na to jakiś wzór albo praktyczny prosty sposób?
Pozdrowionka
[ Dodano: 2005-08-03, 11:16 ]
Czyżby nikt nie potrafił odpowiedzieć na powyższw pytanie?
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.