• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Hardcore Techno a zachowanie się subwoofera

Reakcji
0
Witam.

Proszę o poradę.

Jestem fanem dość różnej muzyki elektronicznej od idm do hardcore techno.
Prędkości to od 80 do 240 uderzę na minute (powyżej rzadko słucham).

i Pytanie: Czy opłaca się robić subwoofer to takiej muzyki czy lepsze kolumny ?
Aktualnie posiadam jakieś od Radia Zodiak 25W :)
Niestety nie mam do kogo iść i posłuchać sobie takowej muzy na jakimś sprzęcie DIY.

A o to przykłady:

http://www.youtube.com/watch?v=_hN1hIAe_tM

troszkę mocniej :
http://www.youtube.com/watch?v=Q9NFOlgRGB4

No i ostatnio dla relaxu od HArdcore słucham Dubstepu, i tu jestem bardzo Ciekaw waszych spostrzeżeń :
http://www.youtube.com/watch?v=PTGRIaxv7uU

Najprawdopodobniej będę robił subwoofer na głosniku STX gdn-22-140-8-scx i mostku TDA7294(mile widziane opinie użytkowników). Chciałbym żeby efekt końcowy nie zraziły mnie do dalszych konstrukcji :) Więc proszę o wasze opinie.

Dzieki za odpowiedzi.

STX gdn-22-140-8-scx potrzebuje 140W. Mostek TDA7294 ma 70W RMS, czyli żeby to dobrze zagrało, musisz zrobić wzmak na 2xTDA7294.
Na jaki pokój ma być ten sub? Ile masz na to kasy?
Wg mnie w tej cenie nic lepszego nie kupisz, a do twojego stylu muzyki wiekszego się nie opłaca kupować, ponieważ nie będzie on nadrabiał. A i w closed było by dobrze go wsadzić, to bd troszkę szybszy, chodz nie wiem jak ten model w ob. zamkniętej się zachowuje.

gigipawel, to w końcu hard techno słuchasz, czy hardcorów?? :roll:

Mniejsza o większość. Nie rozumiem pytania. Chcesz samego suba zamiast kolumn zrobić?? Zacznijmy od tego że najpierw robis sie dobre kolumny, ktore ci zreszta wystarcza w zupełności ;)

Zacznijmy od tego jaski wzmacniacz i jakie pomieszczenie. Bo jak dośc małe to zrób monitorki, np. na nowej serji stx-a.

Zresztą do takiej muzy sub nie za bardzo jest potrzebny. W ogóle sub do muzy to głupota, ale to inna sprawa ;)

paldo,
zależy jakie masz monitory itd :wink:
zależy jak "korzystasz z suba" tzn. jeżeli delikatnie mu "podsypiesz" aby tylko uzupełniał pasmo to ok. a jeżeli włączasz aby grać na 100% mocy lub 0%, to już inna bajka.

Karol22m napisał:
zależy jak "korzystasz z suba" tzn. jeżeli delikatnie mu "podsypiesz" aby tylko uzupełniał pasmo to ok. a jeżeli włączasz aby grać na 100% mocy lub 0%, to już inna bajka.

A co to ma do rzeczy...? Sub to sub, zawsze układ z subem będzie gorszy niż porządne kolumny, bo to kolejne źródło dźwieku, poza tym nie tak łatwo zgrac i nigdy nie jest tak perfekt jak 3way np. No chyba że układ 2.2

Karol22m napisał:

No to chyba oczywiste jest...

paldo napisał:
no właśnie nie, bo możesz zrobić na GDN-14-100-8-SK lub załużmy na hds 180 itd...
paldo napisał:
Sub to sub, zawsze układ z subem będzie gorszy niż porządne kolumny, bo to kolejne źródło dźwieku, poza tym nie tak łatwo zgrac i nigdy nie jest tak perfekt jak 3way
mówimy raczej o minotorach ?

tu można by się długo dochodzić, każdy ma inny styl, jeden lubi słuchać z subem, drugi bez.
Ja osobiscie lubię słuchać bez suba dobrej muzyki, ale nieraz jest tak, że delikatne pasmo suba też jest dozwolone...

Mostek TDA7294 ma 70W RMS, czyli żeby to dobrze zagrało, musisz zrobić wzmak na 2xTDA7294.

Chyba nie wiesz co piszesz :???:
Pojedyńcza "kość" TDA7294 ma 70W, a 2xTDA7294 czyli mostek ma ok. 140W ;)

sory za pomyłkę :oops:
miałem na myśli pojedyńczą kość, że ma 70W, a mostek 140W :wink:

Karol22m napisał:
no właśnie nie, bo możesz zrobić na GDN-14-100-8-SK lub załużmy na hds 180 itd...

No i co?

Bo wiesz co, ja myślałęm że kasdy monitor to gra tak samo. Dzięki że napisałes że tak nie jest, bo takl to bym zył w niewiedzy :lol:

Karol22m napisał:

Egh.. :???:

Nie wiem o co ci chodzi, chyba nie za bardzo wiesz o czym piszesz ;)

Karol22m napisał:

Ta, na pewno ;)

Sory za ot, ale nie mogle sie powstrzymac ;)

Kolego gigipawel, - więcej danych prosimy

Wbrew pozorom techno prawdziwego basu nie ma za wiele tam masz dominacje kick basu który wali po klacie i powoduje duże wychylenia... Słuchaj choćby masive attack czy też nawet nie których kawałków depeche mode tam masz już niegłupie zejścia, u mnie w domu jak zaczynam słuchać lepiej nie ma ciągłych udeżeń tylko poprostu ojciec może użądzać jaka to melodia bo rytm jest tak dobrze słyszalny w drugim pokoju a nie tylko tłuczenie...

paldo,
wogule Cie nie rozumiem, czepiasz się jakiś bzdur, które nie mają sensu ?

chce niech robi suba, nie chce niech nie robi. Każdy na ten temat się wypowiedział i tyle, a ty chcesz dogryźć.

paldo napisał:
Karol22m napisał/a

tutaj małe nieporozumienie, źle się zrozumieliśmy...

paldo napisał:
Karol22m napisał/a

Ta, na pewno ;)
nie wierzysz? he he :lol:

[ Dodano: 2010-02-12, 22:10 ]
paldo napisał:
Karol22m napisał/a

Egh.. :???:

Nie wiem o co ci chodzi, chyba nie za bardzo wiesz o czym piszesz ;)
i tu kolejne nie porozumienie. Chyba byłem zaspany :oops: he he :mrgreen:

[ Dodano: 2010-02-12, 22:14 ]
A wracając do tematu
gigipawel, z tego co mi mówił ma na to wszystko ok 250 zł (ale niech sam to potwierdzi na forum)
pokój 12m2

i ten STX gdn-22-140-8-scx był by dobrym rozwiazaniem, i co ważne wyrobił by sie z kosztami.

Wzmaka niech robi na 2x TDA 7294

chyba, że nie chce się z tym "bawić" to niech kupi z allegro :razz:
a Co P. Irek powiedział o tych panelach ?

No to rozgorzała się atmosfera :)

Ja chciałbym uzyskać opinie od WAS Forumowiczów czy opłaca się do takiej muzyki robić subwoofer czy może jednak zainwestować w jakieś małe kolumienki zastępujące te od Zodiaka(które nie są aż tak złe). Dodatkowo oglądam filmy ale to już po takiej muzyce to głównie melodramaty, czyli efektów dźwiękowych tam nie potrzeba za wiele :twisted:

Głownie mi chodzi czy takowy Sub nadążałby za tempem i dobre miałby zejście.

Po obserwacji forum i rozmowie z Karol22m możliwe że zamiast męczyć się z robieniem mostka na TDA zakupie gotowy panel do subwoofera.

Dodatkowo kolumny chciałbym zrobić po Subie ponieważ nabyte doświadczenie dało by lepszy efekt (no i w kolumny chciałby włożyć większa kasę niż suba a w coś czego nie jestem pewien nie ulokuję).

gigipawel napisał:
Ja chciałbym uzyskać opinie od WAS Forumowiczów czy opłaca się do takiej muzyki robić subwoofer czy może jednak zainwestować w jakieś małe kolumienki zastępujące te od Zodiaka(które nie są aż tak złe)

Kolumienki.

gigipawel napisał:
Głownie mi chodzi czy takowy Sub nadążałby za tempem i dobre miałby zejście.

Oczywiście że nadąży., ale zalezy jak i na czym zrobisz. Z tym że dla mnie to marnowanie kasy, wolał bym lepsze stereo, szczególnei ze w tej muzie nie potrzeba mega niskiego basu (co innego dubstep, no ale cóż..). Jak zrobisz dobre kolumny to basu będziesz miał wystaraczająco, ze sub nie bedzie potrzebny ;)

Karol22m, no coment...

ja chyba mogę coś dodać od siebie :P
na początek mój ulubiony kawałek
http://www.youtube.com/watch?v=2sDN0ZAYpyM od 3:50s
i teraz tak:
lubie takie napie*******, ale po tym jak zbudowałem sobie lepsze monitory, któe miałę sporo basu, odkryłem ze ta muzka ma abrdzo duzo niskiego i trzęsącego basu. Żygać się chce mi :P. To pewnie daltego ze lubie szybki i uderzeniowy bass, tutaj masz same zejscie i brumienie. Jak lubisz jak pół pokoju cie sie trzęsie to buduj suba, ja bym nie wytrzymał :P

(aha no i moje monitory mają też i kopa a nie tylko zejscie, także, żebyście nie mylili się, że źle oceniam)

Szukaj głośników z zejsciem a nie szybkością.

El_liero, no a mógłbyś się pochwalić jaki masz głośniki w tych kolumienkach ?
Fajnie że ktoś znalazł się ze słuchaczy HC na tym forum :) W naszym kraju zaczyna się dopiero moda na ten styl. Chodź moje Kielce jako prekursor tego gatunku w Polsce działaja od 1994-95 :)

Dzięki waszym opinią schylam się jednak do kolumienek.
Moje typy na ten czas to GDN 17-140-8 SK i GDWK 10-200-8 PJ . Jak macie do tej konfiguracji zastrzeżenia to proszę pisać. Mogę wydać na przetworniki + zwrotnice około 250 zł.

To co polecacie do takiej muzyki jako przetworniki do Monitorków ?
Mój typ na razie to GDN 17-140-8 SCX + PJ .Chcę się zmieścić w 250-300 zł ze zwrotnicami.

gigipawel napisał:
To co polecacie do takiej muzyki jako przetworniki do Monitorków ?
Mój typ na razie to GDN 17-140-8 SCX + PJ .Chcę się zmieścić w 250-300 zł ze zwrotnicami.

Napisz do takero :) On ma ciekawe propozycje w tej cenie :)

Powrót