• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Heco HT 20 K-PC 460B

Reakcji
0
Witam! W moje ręce wpadły takie oto Heco HT 20 K-PC 460B:

http://cgi.ebay.pl/1-Paar-20-mm-Hochtoener-Heco-HT-20-K-PC-460B_W0QQitemZ360103699357QQcmdZViewItemQQptZLautsprecher_Selbstbau?hash=item360103699357&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=66%3A2|65%3A2|39%3A1|240%3A1318

Chciałbym abyście pomogli mi zaprojektować zwrotkę, no i pytanie: czy w ogóle warto? Zastanawiam się nad budową dwu lub trójdrożnych monitorów i tych wysokotonowych chciałbym właśnie użyć. Z góry dzięki za wszelkie opinie .

te Heco raczej nie są nic warte... Ile kasy na te monitory masz ? Gdzie to będzie grało, czym to napędzisz? 3-drożne monitory a kasy pewnie tyle że ledwo styknie na 2-drożne co? :roll:

hehe skąd wiedziałeś ;) mam jeszcze głośniki średnio-niskotonowe 19cm heco wymontowane z kultowej serii Argon Reference, z nimi można by się coś pobawić, głośniki pewnie wysokiej klasy. Jeśli opłacałoby się spożytkować te heco z Argonów to myślę nad trójdrożną konstrukcją, jesli nie to dwudrożna. Szkoda, że syczki nic nie warte, pójdą na allegro ...

[ Dodano: 2008-11-14, 21:27 ]
Brzemienie tych srednio-niskotonowych heco bardzo mi opowiada, lecz niestety trzeba zrobic pomiary bo nie mam zadnych danych o tych glosnikach poza tym, ze maja 50W/6ohm. Jest może ktoś z Łodzi lub okolic kto pomógłby mi zrobić pomiary ?

Ale chyba trzeba mieć chyba dobry mikrofon żeby zmierzyć parametry ? Słyszałem, że w Speakers Workshop mierzy to się za pomocą mikrofonu tez, ale nie wiem, nigdy nie miałem z tym styczności...

Powstaje projekt taki:
GDW: narazie Heco HT 20 K-PC 460B (4ohm)
GDM: Tonsil GDM 16/80/3 8 Ohm (Czemu taki? Akurat mam takie, leżą nieużywane, a głośniki te głośniki nie są chyba złe)
GDN: ten Heco z Argonów 19cm 50W/6ohm), lecz trzeba zmierzyć jego parametry...

Powstaje pytanie też co do zaprojektowania zwrotnicy do tego... Szeregowo nie powinno się łączyć takich głośników, a równolegle da to niecale 2ohm :/ Chyba, że się mylę to proszę mnie poprawić...

Rownolegle 3ohm szeregowo 12 ohm... to chyba jeszcze do zniesienia po prostu amp odda na niego mniej mocy

No to zaczynamy budowę.

Najpierw chcę zmierzyć parametry tego heco. Następnie zajmiemy się zwrotnicami, bo to chyba najgorsza część tego wszystkiego (mam nadzieję, że pomożecie), a na końcu budami... :smile:

W piątek wybieram się po części do JIGa. Speaker Workshop ruszył, test karty dźwiękowej wyszedł pomyślnie (msm SB 5.1 Live). Przedwzmacniacz mikrofonowy mam w mikserze. Czy potrzebuję jakiś specjalny mikrofon? Mam zwykłego estradowego Behringera ...

[ Dodano: 2008-11-26, 21:49 ]
NIe doczekałem sie JIGa. Jest ktos moze z okolic lodzi kto by mi pomogl sprawdzic paranetry tych Heco ?

Powrót