• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Heil A.M.T. Kithara - modyfikacja

Reakcji
0
Dzień dobry

Jestem po raz pierwszy na forum on-line. Off-line odwiedziłem przedwczoraj stoisko na audio show. Podobała mi się prowokacyjna ("a to złożysz sam za 700 zł") wystawa sprzętu ;-)
Będę wdzięczny za Waszą pomoc, radę w następującym temacie.

Sytuacja wyjściowa:
Posiadam kolumny AMT Kithara. Tak bardzo jak podoba mi się przestrzeń dźwięku oraz aksamitność średnicy i góry, tak bardzo nie podoba mi się rozlany, nieszczegółowy bas.
Sprawdziłem kilka wzmacniaczy - bez znaczącej poprawy.

Pytanie:
Czy jest sens je przebudować kolumny, zmieniając głośnik basowy, zwrotnice i skrzynkę, zachowując przetwornik AMT i ten charakter grania? Jeżeli tak, to jakie kierunki projektu proponujecie?

Pozostałe dane:
- muzyka: jazz, wokal, ambient, elektronika, instrumentalna
- słucham muzyki wieczorami więc niski, średni poziom głośności
- nie jestem "baso-lubny" - co nie oznacza, że może być "buła"
- pomieszczenie 25 m2, nieadaptowane akustycznie
- źródła dźwięku 70% winyl, 30% dac
- dostępne wzmacniacze: monobloki gm70, tranzystor haiku sol 2, mogę rozważyć budowę 300b
- budżet ok 4.000-4.500 zł
- więcej danych o kolumnach: http://www.enjoythemusic.com/superioraudio/equipment/0904/heilkithara.htm

Pozdrawiam

Darek

Moja odpowiedz raczej z tych co nie wiele wiedza ale cos napisza..

Podzial zgodnie z tym opisem masz gdzies na 650Hz wiec ten 10''woofer robi jeszcze kawal średnicy...

jezeli ta średnica Ci odpowiada to trzeba Ci dołożyć coś co poprawi bas... w stylu..
http://www.troelsgravesen.dk/SBA-741-BASS.htm
Dochodzi Ci jeszcze jeden głośnik.. ale możesz sobie odciąć i zachowac to co masz... uzupełnic czymś dynamiczniejszym...

Ja się coraz bardziej napalam na caly zestaw 741 od troelsa.. razem z tym modulem bassowym... wiec raczej bedę skladal.. jak mi ktos go z głowy nie wybije..

Wysłane z mojego telefonu

Choć 25cm... to nie raki mały woofer coś zamieszania powinien robić.. na pewno wszystko z nim jest ok?
No i adaptacja.. lub przemieszczanie po pomieszczeniu... moze bliżej ściany/narożnika... dla basu moze to byc diametralna roznica..

Ostatnia edycja:
Dochodzi Ci jeszcze jeden głośnik.. ale możesz sobie odciąć i zachowac to co masz... uzupełnic czymś dynamiczniejszym...

Dziękuję za podpowiedź. Szukam też rozwiązania, które nie będzie zajmować dodatkowej przestrzeni. Mogę powiększyć trochę wymiary względem obecnych ale dokładanie i układanie dodatkowej skrzynki będzie kłopotliwe.

Pozdrawiam

Darek

Taki pomysł w miarę bez inwazyjny dla oryginału... jeżeli będziesz ciął poniżej 80Hz to możesz odojechać z tymi "dokładkami" nieco w inne miejsce.. no i kształt dość dowolny... by litraż zachować

Wysłane z mojego telefonu

1 spróbuj sobie jakiś mocarny tranzystor albo klasę d. Możesz na próbę jakiś pro audio, one mają gigantyczne df.
2 jaka to obudowa? Spróbuj powalczyć że strojeniem, możesz spróbować włożyć coś do środka żeby zmniejszyć jej objętość. Butelki z wodą, worki z piaskiem albo co.
Zobacz czy to w ogóle idzie w dobrą stronę.

Taki mały pomysł: może po prostu w twoim pomieszczeniu powstają jakieś dziwne fale stojące które powodują to zamulanie pewnych częstotliwości? Może warto pomyśleć nad innym zestrojeniem portu b-r?

Powrót