• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Henkel moment i jego wydajnosc

• Autor wątku Autor wątku Rfck
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
1
Witam

Pytanie dotyczy klejenia forniru na henkel moment, jaka jest jego wydajnosc u was? kleje niewielkie monitory i klej schodzi niesamowicie, zostanie moze cos na dnie jak okleje obie.
Jak u was z wydajnością ?

Niestety tak to jest z tym klejem, jest bardzo mało wydajny. Przy oklejaniu moich monitorów (skaj, fornir) + podstawki w standach, zużyłem 1,5 puszki, czyli ok. 1,2l. Ale było warto, klej niesamowicie mocno trzyma :smile:

Dokładnie, właśnie forniruje kolumy 15/25/94cm 1 puszka to oklejanie 2 boków i 2 dołów, czyli wyjdzie z 1,5-2 puszek.

Ja dodatkowo „gruntuje” czyli najpierw „smaruje” kolumny rozcieńczonym henkelem potem 2 warstwa to smarowanie docelowe. Polecam ten sposób ponieważ na raz może przypadkiem puszczać miejscami, dużo zależy od forniru. Taka czereśnia to podda się chyba tylko w prasie :evil:

jak ja robiłem swoje podłogówki (90x25x20) to poszło jakieś 3/4 puszki a nie żałowałem kleju

Podobno po rozcienczeniu klej nie trzyma tak dobrze, ale sam nei sprawdzałem bo szkoda spartolić :-)
tak swoja drogą to nie wiem czym ew. rozcienczac na probe.

Lepiej dwie warstwy normalne. Dwa razy a dobrze. Ale w takim wypadku puszka na monitory to mało.

IMO gruntowanie można zrobić rozcieńczonym(jakieś 70% kleju 30% rozpuszczalnika to max) sprawdzone empirycznie ale 2 warstwa już normalna.

dj_zibi napisał:
właśnie forniruje kolumy 15/25/94cm 1 puszka to oklejanie 2 boków i 2 dołów, czyli wyjdzie z 1,5-2 puszek
a mnie sie udalo okleic kolumny 24x30x100cm jedna puszka kleju :mrgreen:
tzn wyszlo jedna puszka + resztka starej ale ze po drodze sie rozlalo troche wiec mozna uznac ze uzylem tylko jednej. no ale do ostatniej kropli wykozystalem...

dj_zibi napisał:
Ja dodatkowo „gruntuje” czyli najpierw „smaruje” kolumny rozcieńczonym henkelem potem 2 warstwa to smarowanie docelowe. Polecam ten sposób ponieważ na raz może przypadkiem puszczać miejscami, dużo zależy od forniru. Taka czereśnia to podda się chyba tylko w prasie
popieram

Warg napisał:
a czym najlepiej rozcieńczyć moment ?
nic nie wlewaj do puszki :!:
jak wlejesz rozpuszczalnik to rozrzadzi sie ale szybko sie zetnie i nic z tego nie bedzie.
ja to robie tak ze maczam pedzel w rozpuszczalniku a potem w kleju i szubko rozsmarowuje na kolumnie

Przemek napisał:
Lepiej dwie warstwy normalne
nie. gruntowanie ma na celu wzmocnienie podloza - klej ma wsiaknac gleboko zeby lepiej trzymalo.

Dalej nie napisano czym rozcienczacie, ja juz wiem ze nitro bo pisalem do Ciebie Paweł ;-)

Paweł, jakim nitro to robisz bo jest ic kilka rodzajów, moglbys moze foto wkleic?
A i czy gruntujesz tylko powierzchnie kolumny czy forniru rowniez?

rozpuszczalnik nitro jest jeden ;]
jaki mam obecnie to nie wiem bo mam przelane z plastiku do szklanej starej butli

obudowe gruntuje tak zeby jak najwiecej zagruntowac za jednym zamoczeniem pedzla.
natomiast na fornirze robie to samo ale na duzo mniejszej powierzchni i z wieksza iloscia kleju - zeby poprostu wsiakl glebiej.
druga warstwa tylko na obudowe, a na saymym koncu jeszcze delikatnie poprawiam krawedzie

eeee ja zawsze w jednej puszce mam rozcieńczony klej w drugiej normalny, nic sie nie ścina. Moze nie masz "prawdziwego" nitro tylko jakis ruski :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

tzn nie do konca sie scina ale chwile jest rozcienczony a za chwile znowu sie rogi tak samo gesty

1015.gif

86886_p.jpg

20080625204226rozcziencz_nitro_rs1.gif
rozciencz_nitro.gif

No nie wiem czy jest tylko jeden :) Wiem z doswiadczenai ze jeden potrafi byc tlusty i ma calkiem inny aromat ;-) od drugiego. Także pytanie otwarte do kogos kto rozcieńcza nitro.
Zibi może TY cos napiszesz o swoim fornirowaniu ?

od wielu lat tego uzywam i w domu i w warsztatach i pierwszy raz widze zeby byly jakies odmiany :lol:

Powrót