• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Hertz ES-300 + Carpower HPB1502, czy to dobrze zagra?

Reakcji
0
Planuje zakup w najblizszym czasie suba i wzmaka, nie siedze w branzy CA, prosze wiec o pomoc w inwestycji:) Na ten cel chce przeznaczyc okolo 1000zł max. Mysle konkretnie o:

sub Hertz ES 300
http://allegro.pl/item130554278_hertz_es_300_350_w_rms_nowy_gwarancja_pl.html

wzmak: Carpower HPB1502
http://allegro.pl/item129289364_wroclaw_carpower_hpb1502_500w_rmswysylkablegratis.html

Pomozcie w wyborze, im wiecej czytam tym mam wiekszy problem z wyborem:) Czy powyzsze pozycje beda wspolgraly prawidlowo ze soba?czy moze macie pomysl na cos innego w tym przedziale cenowym?

Ma to grac w Espero pod Clarionem, muzyka glownie elektroniczna w szerokim tego slowa znaczeniu, zarowno techno,d&b,jak i housy. Rowniez HH. Z gory thx za info!

PS: mam skrzynke po macaudio red attack reflex 30 - czy nadalaby sie na tego hertza? (skrzynka BR)

Nie opieralem sie jedynie na opiniach z tego forum. Z tego co poczytalem to w tej cenie Hertz to przyzwoity wybor pod wzgledem cena / jakosc. Jestem jednak otwarty na inne propozycje, na pewno nie chce wydac kasy bez sensu:)

Owszem,BSW gra z większą kulturą.Ale mimo wszystko czy to będzie hertz czy bsw,namawiał bym na obudowę zamkniętą.
Zapas mocy też nie zaszkodzi.

a czy wzmacniacz, ktory wymienilem bedzie mial ten zapas mocy? Zalezy mi zeby sub sie nie meczyl i gral na tyle na ile go stac:)

na mostku przy 4Ohm - 500RMS, na logike to o 150 wiecej niz potrzebuje Hertz. Aczkolwiek producenci zawyzyzaja czasem moc itd itp, dlatego wole sie upewnic czy ten wzmak podola, bede wdzieczny za konkretne info czy sie nada.

Sam mam tego Carpowera, co do hertza - napewno mu podoła, jak ciągnie mojego Lanzara 550watt w RMS to Hertza zje na śniadanie :)

W takim razie zakladajac ze ten carpower ma dosyc pary, moze macie pomysly na inny sub niz Hertz? Moze PB? Jestemy nastawiony na tego Hertza, aczkolwiek otwarty na inne opcje.

Vix, a ten lanzar jak chodzi? Jaka charakterystyka?

ErYk211, a powiedz szerze,publicznie czego oczekujesz.Czy chcesz aby muzyka była do słuchania czy raczej preferujesz brzmienie "słychać mnie na ulicy".Bo pojawiające się jak dotąd propozycje (raczej oprócz bsw,choć i tego mozna nakłonić) preferują raczej wspólnote z przechodniami jeśli chodzi o odsłuchy.W sumie celowo zasugerowałem budke closed.Ale celowo pod konkretne wymagania.Stąd jestem ciekaw Twych preferncji.
I żeby nie było,sam przesiadłem się z BP 6 rzędu na closed.I mam ogromną satysfakcje,żona się nie wścieka że jak przez miasto jade to sie małolaty nie ogladają :|

Umberto, no wiec preferuje, zeby sprzet potrafil jak potrzeba zrobic troche "halasu", aczkolwiek, zeby nie bylo niedomowien - zalezy mi rowniez na dobrej jakosci dzwieku. W tej chwili dysponuje buda BR po MacAudio, ktore padlo, poki co chcialbym tego Hertza wrzucic do niej, zeby nie dokladac kolejnych kosztow. A jak wpadnie pare groszy to tez myslalem o zamknietej budzie po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii sugerujacych wlasnie taka skrzynke. Czy dobrze zrozumialem, ze zona sie wqrzala bo bas dudnil w promieniu kiludziesieciu metrow? Poki co rozeszla sie moja droga z niedoszla narzeczona, wiec nikt mi dizury brzuchu wiercic nie bedzie, jak bedzie chodzil na BR,a z czasem sie to zmieni. Ok, odbiegam od tematu troche:)

Czekam w dalszym ciagu na opinie na temat tego Carpowera z 500w rms czy dobrze wysteruja Hertza?

mam jeszcze pytanie odnosnie poboru mocy tego zestawu? Jaki przekroj kabla zasilajacego powinien byc?(okolo 5mb) I czy nie bedzie potrzebny czasem kondensator przy tej mocy wzmacniacza?

Kondensator przy tej mocy wzmaka jest kompletnie bezużyteczny :) Moje Tico w zupełności daję sobię rade z napędzeniem tego potworka :) :twisted: a to przecież Tico :D Zamiast pchać kase w kondensator lepiej zrobić porządną skrzynke z MDF :)

jak jeszcze mozna was troche pomeczyc to mam jeszcze jedno pytanko odnosnie prawidlowej i bezpiecznej instalacji pradowej i audio. Zerknijcie na moj szkic - poprawcie mnie. Z tego co sie orientuje to zaraz za aku powinien byc bezpiecznik zapobiegajacy zapaleniu sie instalacji elektrycznej a przed kazdym wzmacniaczem bezpiecznik chroniacy wlasnie wzmak. Bede chcial podlaczyc 2 wzmaki, a mam jedno wyjscie RCA z radia. (lewy,prawy wiadomo). Jak rozgalezic prawidlowo i bezstratnie sygnal? Czytalem ze jezeli chodzi o podlaczanie suba na mostku nie powinno dawac sie osobnych kanalow sygnalowych tylko rozdzielic lewy badz prawy na dwa bo mozna uszkodzic cewke.

Załączniki

• szkciaudio_484.gif
    szkciaudio_484.gif
    13.8 KB · Wyświetleń: 0
Załaczam prawidłowe podłączenie czinczy (we wzmaku masz wejscie i wyjscie!!! ) a bezpieczników przed wzmakiem ci nie potrzeba bo massz je we wzmaku!!! a ten przy aku jest jak najbardziej potrzebny!!

jeśli się mylę to porawcie :)

ErYk211, dość trudno będzie pogodzić dobra jakość wraz z potężnymi natężeniami.Bynajmniej nie przy takiej powierzchni membrany.Jeśli już to by należało zainwestować w conajmniej 18 cali i bardzo mocny piec.No ale raczej w tym wypadku jest to bezsensu.
Jeśli dobre natężenia to obudowy band-pass sa wręcz idealne do takich celów,daja naprawdę spore ciśnienie.Choć na mój gust taka konstrukacja ma niezbyt wiele wspólnego z pojęciem "jakość".Choć można by się pokusić o budowę BP 4 rzędu w dość ciasnej budzie.I nie sugerowal bym się tutaj symulacjami i takimi tam.
Swego czasu "ćwiczyłem" taką konstrukcje,ścisnąłem ja maksymalnie (minimalnie?) i ze wszelkich symulacji i obliczeń wynikało żę poniżej 50Hz nie zejde.Okazało się po wstępnych testach w aucie że zakres 40Hz i poniżej jest bez problemu osiągalny i to w pioruńskich natężeniach.Po odpowiednich kombinacjach w ustawieniach wzmaka dało się to jako tako zestroić aby uzyskać kompromis jakość/natężenie.
Choć muszę przyznać szczerze że obudowa typu closed bije na głowę BP,i to nie dość że pod względem zajmowanego miejsca ale również piękną dynamiką.Tu nie ma mowy o zabuczeniu,przeciągnięciu.Gra bardzo szybko i naturalnie.A że na chodniku nie słychać...mnie nie przeszkadza.

caly czas "studiuje" forum, zastanawiam sie nad tym Hertzem - jestem juz wlasciwie zdecydowany ale moze ktos rzuci jeszcze jakis pomysl tzn. jeszcze jakis inny sub do 500zł, ktory warto kupic?

[ Dodano: 2006-10-06, 15:16 ]
Mam jeszcze pytanie odnosnie prawidlowego wysterowania Hertza - tzn. przy tym wzmacniacz CarPowera-jak juz podlacze wszystko. Jak nalezy ustawic wzmaniacz, zeby nie uszkodzic glsonika? Czytalem, ze w obudowac wentylowanych przy duzym wychyleniu nietrudno o to i trzeba uwarzac. Czy moze ten wzmak nie ma tyle sily, zeby mogl go uszkodzic? I jeszcze jedno pytanie - moze macie jakies tansze zrodelko na tego Herta i Carpowera niz na allegro?
Na allegro Hertz 389 a CarPower 429.

Powrót