• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

HiFiBerry DAC jako zwykły DAC - da radę?

Reakcji
55
Tak mnie naszło... Coś pomyślałem o puszczeniu przez niego muzyki na wzmacniacz, po czym uświadomiłem sobie, że przecież wszystko idzie przez RPi i tak mi wpadło do głowy, że może by go wykorzystać. Słyszał ktoś o czymś podobnym? Widzę na necie, że podłączają starsze wersje do nowszych RPi - np tu https://volumio.org/forum/hifiberry-digi-and-raspberry-t3878.html i się zastanawiam czy da radę to podłączyć do jakiegoś interfejsu I2C USB.

Raczej interfejsu I2S, to zwykła kostka DAC na PCB przystosowanym do RPi, więc kwestia tylko doprowadzić zasilanie i sygnał I2S.

Jeśli dobrze widzę i jest tam PCM5102, to I2C służy tylko do zadawania parametrów, tak czy inaczej sygnał cyfrowy audio płynie po I2S.

Pytanie czy poustawianie tych parametrów nie będzie potrzebne aby to poprawnie działało :)

Może tak też być, wtedy pozostanie rzeźba z "hardware configuration" (cięcie ścieżek) albo wysłanie odpowiedniej konfiguracji przez I2C.

Wiem tyle, że w nowym raspbianie wystarczy dodać linię dtoverlay=hifiberry-dac bo jakieś sterowniki ma. Ale co i jak to ciężko powiedzieć... Mam takie coś to zacząłem rozważać wykorzystanie z komputerem, ale chyba jednak tak różowo nie będzie...

Po prostu Raspbian ma driver w kernelu. Ten wpis informuje w Device Tree, że taki sprzęt jest podłączony i kernel używa sterownika oraz konfiguruje odpowiednio piny IO aby działały jako I2S i I2C.
Mam nawet nagrane z analizatora oraz rozszyfrowane ramki komunikacji po I2C :)

Powrót