• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Holton 400 (4 pary IRF 2x45V)

• Autor wątku Autor wątku qetli
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam.
Zrobiłem Holton 400 na 4 parach mosfetów.
Zasilanie 2 x 45V 1100W.
Filtracja 6 x 4700uF.
1.Jak wyłączę wzmacniacz to gra on dalej a po 1 min zaczyna tak jak by spadać dźwięk i się wyłacza. Czy tak powinno być? Nie powinien się wyłączyć odrazu?
2. Wzmacniacz pograł na głośniku 400W jakieś 30 min a tranzystory są zimne jak lód . Czy tak powinno być?
3. Jak wyłączę światło w domu to pyknie w głośniku.(wyłaczę jedną z żarówek) Czym to jest spowodowane?

3710724300_1323461984.jpg

Jak wyłączę wzmacniacz to gra on dalej a po 1 min zaczyna tak jak by spadać dźwięk i się wyłacza. Czy tak powinno być? Nie powinien się wyłączyć odrazu?

Jest to normalne zachowanie, holton nie posiada układu szybkiego odłączania kolumn, kondensatory są naładowane i wzmacniacz będzie grał do puki się nie rozładują.

Wzmacniacz pograł na głośniku 400W jakieś 30 min a tranzystory są zimne jak lód . Czy tak powinno być?

Jaki prąd spoczynkowy ustawiłeś? I jaką impedancje ma głośnik? Grałeś na full? czy raczej cicho, jak cicho to raczej normalne...

Jak wyłączę światło w domu to pyknie w głośniku.(wyłaczę jedną z żarówek) Czym to jest spowodowane?

Spadki napięcia?

A tak swoją drogą, mosfety powinny być na wspólnym radiatorze...

A tak swoją drogą, mosfety powinny być na wspólnym radiatorze...
A dlaczego wytlumaczy kolega?
A co do temperatury mosfetów to masz ogromna powieszchnie radiatorów i małe napiecie na trafie nie ma sie co dziwic że sie nie grzeja

Ja

Ja

Na full nie grałem jutro przetestuje na 8om 500W zobaczymy jak to będzie
. Spadki napięcia czyli trzeba dołożyć kondów wystarczą 2 x 10000uF?

---------- Post dodany o 08:15 ---------- Poprzedni post o 00:19 ----------

Jeszcze jedno pytanie jakie do tego zastosować zabezpieczenie bo nic konkretnego nie mogę znaleść?

Kolego ty z tego wzmaczniacza wyciagniesz moze lekko ponad 400wat przy 4ohm bo masz za niskie napiecie zasilania...

Raczej 300W.
Podpisuję się pod tym co Black napisał. Jak grane cicho i prąd spoczynkowy za niski, to nie ma prawa się zagrzać, jeszcze przy tylu radiatorach i tranzystorach mocy.
Jak chcesz grać na full, albo głośno, to lepiej spraw sobie zabezpieczenie przeciw DC na wyjściu końcówki mocy z linku, który podał El_liero, bo głośnik może nie zdzierżyć jak coś, nie daj Boże, na końcówce wystrzeli.

Powrót