• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Ile możnaby wycisnąć z Unitry PW8010??

Reakcji
0
Mam wzmacniacz Unitry PW8010, jestem począdkującym elektronikiem i bardzo nie iteresuje wszystko co jest związane z systemami audio. Bardzo mnie interesuje co można wycisnąć z mojego wzmacholka.

Mam ten wzmak i jest to raczej mizerna konstrukcja. Za słabe trafo, mało filtracji. mozna by wymienic trafo na mocniejsze podniesc nap. zasilania ale to wiaze sie z duza ingerencją w konstrukcje wzmaka(pewnie tranzystorki by nie wytrzymały) pozatym kiedys tez chciałem "tiunigowac" tą unitre i dałem sobie spokój bo jak podliczylem wszystko to wyszło niewiele taniej niz złozenie nowej scalonej koncówki i włozeniu tego do budy po unitrze. Poki co 2*20 W z PW8010 musi wystarczyc monitorkom na ARN150+GDWK8-13/120, wiecjej mocy nie potrzebuje choc brzmienie tego wzmaka jest delikatnie mowiac słabe.

Nic nie kombinuj.2x15W mac a nie 2x20.NIE DA SIE WIĘCEJ !.Żaden tuning nie wchodzi w grę ze względu na rozmiary

ALTON, czemu nie, w drugim takim samym wzmaku mam 2xTDA1514 i trafo 2x20V 120VA. zdazało sie ze wciskałem tda7294 i trafo do mniejszej obudowy :P

Tam radiator nie pozwala na takie zabiegi dosłownie nic.Cud że wpakowałeś tam coś innego ale założe sie że radiator grzeje sie jak opętany

no coż wsadziłem tam nieco większy radiator od standardowego, tzn dluzszy o kilka cm i wypelnia on właściwie całą przestrzen która nie została zabrana przez elektronike a ale mimo wszytko jest wspomagany małym wentylatorkiem kiedy temp przekroczy 60stC, ale zdarza sie to bardzo rzadko i tylko jak sie da ognia i to ostro.

Ale najlepsze są miny kumpli kiedy pokarzesz im jak gra z wygladu zwykła stara unitra po małym tuningu ;)

Ja osobiście uwazam ze taki wzmak to świetny dawca na 2.1
zacząłbym od wywalenia wszystkiego i zrobieniu od nowa.
W otwory po regulatorach barwy wsadziłbym potencjometry od filtra DP.
Oczywiscie główne miejsce w srodku zająłby trafo i radiator (ale nie przesadzajmy TDA w pająku zajmuje mało miejsca i na pewno się zmieści).
pozdrawiam
PS
taki nadaje sie super na to co pisałem
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=48124973

wbrew pozorom jest to dobry wzmachol chociaż z połączeniem z Altusami110 słucha się muzy bardzo przyjemnie.

bosz 2*15W w porywach moze 20 a ty mowisz tu o altuasach... mi ledwo to na monitorki starcza a i tak widac braki w mocy a o brzmieniu tego cuda lepiej niewspominac...

Powrót