• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Impedancja poniżej 4 Ohm

Reakcji
14
Witam,
Na basie w kolumnie mam dwa głośniki połączone równolegle, co daje impednację wypadkową 4 Ohm. Po dodaniu zwrotnicy momentami impedancja spadła do 1,8Ohm. Spróbowałem dodać korektor impednacji, wzniosłem się do ok 3Ohm w minimum.
Niestety nawet po tym zabiegu, wzmacniacz przy głośniejszym słuchaniu włącza zabezpieczenie. Pokrętło max na godz. 10-11. Nominalnie ma 180W dla 4Ohm.
Czy istnieje jakiś sposób zwiększenia impedancji sekcji niskotonowej? Z ciekawości dodałem rezystor 1 Ohm przed zwrotnicą, na papierze działa idealnie, brzmi to dziwnie, więc chyba nie tędy droga.

Załączniki

• var4 Impedance.png
    var4 Impedance.png
    30.4 KB · Wyświetleń: 13
Nie stać mnie, a poza tym, wydaje się dobry. Raczej głosniki są problemem.

Ostatnia edycja:
Większość dobrych wzmacniaczy spokojnie sobie radzi z impedancją w okolicach 3 ohm.
Może warto popracować nad filtracją, albo rzeczywiście pomyśleć o lepszym wzmacniaczu, który nie będzie wywalał "protect".

Muszę was przeprosić, nie chciało mi się rozkręcać głosników i na próbę dałem korektor na wejściu filtra, a to tak nie działa. Trochę skorygował, a gdzie indziej obniżył.
Po dodaniu korektora za filtrem tak jak na symulacji, jest dobrze, kręcę wzmacniacz do godz 12 i głosniki zzaczynają niewydalać., a wzmacniacz gra dalej.
Przy okazji okazało się, że pomimo obniżenia nieco górki na basie od 100Hz (za sprawą korekcji impedancji), doszło niskiego basu, i chyba generalnie cały niski zakres gra lepiej.

Jeszcze pytanie o moc rezystora w korektorze, dałem 20W, jest lekko ciepły. Widziałem w YB audio dwa równolegle, zakładam, że moc wtedy to 40W. Skoro jest lekko ciepły, jest potrzeba dawać dwa? Dość mocno katowałem kolumnę.

Muszę was przeprosić, nie chciało mi się rozkręcać głosników i na próbę dałem korektor na wejściu filtra, a to tak nie działa. Trochę skorygował, a gdzie indziej obniżył.
Po dodaniu korektora za filtrem tak jak na symulacji, jest dobrze, kręcę wzmacniacz do godz 12 i głosniki zzaczynają niewydalać., a wzmacniacz gra dalej.
Przy okazji okazało się, że pomimo obniżenia nieco górki na basie od 100Hz (za sprawą korekcji impedancji), doszło niskiego basu, i chyba generalnie cały niski zakres gra lepiej.

Jeszcze pytanie o moc rezystora w korektorze, dałem 20W, jest lekko ciepły. Widziałem w YB audio dwa równolegle, zakładam, że moc wtedy to 40W. Skoro jest lekko ciepły, jest potrzeba dawać dwa? Dość mocno katowałem kolumnę.
Tam się dużo mocy wydziela, kolega nie powiem który, dał w korektor rezystory dużej mocy na radiatorze, a i tak obawia się pożaru. Ale nie każdy pałuje z mocami paru kW :) Ja dałem u siebie 4 równolegle/szeregowo ceramiki 20watowe, więc razem 80W. Mam teraz ok. 300W/kanał i chyba jest ok, nie czuję smrodku przypalenizny :)

Tam się dużo mocy wydziela, kolega nie powiem który, dał w korektor rezystory dużej mocy na radiatorze, a i tak obawia się pożaru. Ale nie każdy pałuje z mocami paru kW :) Ja dałem u siebie 4 równolegle/szeregowo ceramiki 20watowe, więc razem 80W. Mam teraz ok. 300W/kanał i chyba jest ok, nie czuję smrodku przypalenizny :)
Faktycznie, poszukałem trochę elektroniki z basem, odkręciłem ile jeszcze znośnie się da słuchać i się zagrzał, można powiedzieć, że gorący. Dam dwa równolegle.

Powrót