• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

imperancja głośnika. Pomoc!!!

Reakcji
0
Proszę was o pomoc bo zamierzam kupić głośnik so suba a on ma imperancje 2,8 ohm a wzmacniasz do suba jaki posiadam jest na 4, 6, 8 ohm.
mam zamontować przy głośniku jakiś rezystor czy coś.
Proszę o pomoc!!!!

co to jest ??
imperancja głośnika
jaki to glosnik i jaki wzmacniacz?? bo prawdopodobnie nic sie nie stanie... a nawet jezeli bys chcial podlaczyc rezystor (co jest blednym rozwiazaniem) to skad bys wziol rezystor o mocy 100-200W??

Impendancję jak już...

2,8ohm to raczej klasyfikowane pod 4ohm jest (pewnie mierzyłeś miernikiem, albo odczytałeś Rdc). Będzie śmigać.

2.8 R oznacza imho że to 2 cewkowiec - każda cewka po 4R.
sowa16 napisał:
wzmacniasz do suba jaki posiadam jest na 4, 6, 8 ohm.
Jeśli jest tak jak myślę to cewki musisz spiąć szeregowo...
No chyba że to wielokanałowy wzmak, wtedy można o innym rozwiązaniu pomyśleć :)

A jednak nie mam :)
sowa16, Re to rezystancja cewki, 4R to nominalna impedancja - taka średnia impedancja w użytecznym paśmie, średnia gdyż impedancja zmienia się w funkcji częstotliwości.

takero, pomyliles sie :razz:

sowa16, spokojnie bedzie wszystko wspolpracowalo :wink:
RE to opor cewki mierzony pradem stalym a impedancja pradem zmiennym wiec takim jaki podawany jest na glosnik - poczytaj troche

sowa16, daj znać jak głośnik gra, jestem ciekaw:)

no i śmiało możesz podłączyć

Zasada jest taka ze rezystancja jest jedna skladowa(rzeczywista) impedancji , dla pradu zmiennego dochodzi do rezystancji jeszcze reaktancja indukcyjna w tym przypadku ktore razem tworza dopiero impedancje wiec warto czasem odrozniac impedancje od rezystancji.
Dodam ze w rezonansie impedancja napewno wzrosnie,co lepszy producent podaje wykresy impedancji swoich glosnikow w funkcji czestotliwosci .

Powineń działać ale dobrze ale bedę większe zniekształcenia ale tyle to tam nawet nie usłyszysz jedynie jakie zagrożenie to jak dasz na max i dobrze nie bedz8e się chłodził to może pasć ale ja w to wątpie 2.8omh to nie tak mało jeszcze kable to ok 4 będzie

Zrobiłem ten sub :mrgreen:
Działa bajecznie :wink:
Gra czysto i dynamicznie a jak sie go podkręci to może szklankę z biurka zrzucić :twisted:
Ale teraz mam inną prośbę a mianowićie trzeba jakieś monitorki zrobić i tu właśnie nie wiem jak to zrobić czy w monitorki wsadzić tylko wysoko i średniotonowe głośniki.
Mają to być kolumienki podłogowe zastanawiam się nad zrobieniem tych:
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=9904
Pieniądze jakie mogę wydać na monitorki to około 800zł mają być solidne i czysto grające, stawiam na jakość a nie na cene.
Proszę o pomoc.

No to w koncu monitorki czy podłogówki? Zdeyduj się :wink: Teraz na poważnie. W kolumny oczywiście powinieneś wsadzić głośnik niskotonowy (nie dużej średnicy) i wysokotonowy (jeśli ma być 2-way). Subwoofer jest natomiast po to, aby dopełnić pasmo którego nie są w stanie poprawnie odtworzyć kolumny. Możes skopiować tę konstrukcję. STXy niezbyt dobrze odtwarzają bass (w sumie to bazuje na opinii urzytkowaników) wiec subik będzie Ci ładnie pasował do tych kolumn.

Powrót