• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Indukcja magnetyczna - kuchenki - układ sterowania

Reakcji
0
Dzisiaj na wykładzie z fizyki nasz pan profesor wyjaśniał nam zasade działania kuchenki indukcyjnej. Wszystko pięknie ładnie, ale gdy pokazał nam schemat ( uproszczony) sterowania jedną z cewek - "palników" zaintrygował mnie jeden z elementów w nim zawartych.
Mianowicie chodzi mi tutaj o ten dziwny tranzystor:
f7.jpg

ten, który jest sterowany prądem, poprzez Rg.

Zarówno profesor, jak i reszta kolegów nie byli w stanie odpowiedzieć mi czy to jest zwykły tranzystor, czy też nie.
Może wy koledzy jesteście w stanie odpowiedzieć?
Czy to jest zwykły mosfet? W necie w schematach sterowników pojawiają się n-mosfety, ale one są zazwyczaj inaczej oznaczane.

To IGBT :) taki mix mosfet-a z bipolarnym na we. zachowuje się jak MOFET na wy. jak bipolarny :)
Na marginesie dodam ze temat nie związany z tematyką forum więc pewnie zaraz znajdzie się koszu :)

dziękuje serdecznie za odpowiedź. Masz racje, powinienem napisać w oftop.

raven1985 napisał:
na we. zachowuje się jak MOFET na wy. jak bipolarny
a mógłbyś to tak troszke dokładniej opisać?
Albo jakie oznaczenia katalogowe mogą posiadać takie tranzystory?

Powrót