• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Infinity beta 20 vs diy

Reakcji
0
Jest to mój pierwszt wpis na forum, chciałbym się ze wszystkimi serdecznie przywitać.

Mam od wielu lat w pokoju głośniki infinity beta 20, są to monitory dość dobrze przez ludzi oceniane. Od jakiegoś czasu ciągnie mnie na zbudowanie czegoś swojego. I teraz pytanie, czy zakładająć kwotę 700zł za same przetworniki i cewki jestem w stanie zbudować coś grającego lepiej? jeżeli nie to jaki przedział cenowy mnie interesuje. Kwota taka a nie inna, nie chcę iść na siłe w "audiofilstwo" tylko złożyć coś swojego co zagra lepiej, a przynajmniej podobnie. Co mi się podoba w beta 20 to ich specyficzne bardzo miękkie brzmienie i dobrze słyszalne wokale. Kolejna rzecz jaką bym chciał zachować przy budowie głośników to ilośc niskich tonów, beta 20 potrafią zadziwić niskim zejściem i wytrzymałością (potrafią głośno i czysto zagrać wypełniając pokój basem) piszę to ponieważ naczytałem się, o wielu projektach w których basu było mało lub jak to ludzie określali jest "zbalansowany". Cenię sobie dobrą jakość ale lubię jednak słyszeć na przykład gitarę basową a nie się jej doszukiwać a chciałbym uniknąć subwofera.

Dzięki za odpowiedź.
Artykuł czytałem, mówisz że to mało więc jakie kwoty bardziej brać pod uwagę?. Szczerze przyznaje, że słuchałem tylko raz zestawu zrobionego przez znajomego. Jak wypadają w takim razie kostrukcje oparte o tanie głośniki stx, czy tańsze seas, dayton? Jest sens się bawić? Czy raczej nie osiąge przynajmniej takiego dźwięku jak w ww. Beta 20.
Kolejna kwestia to głośniki do pracy, za mało pieniędzy. Czy monitory wykonane na głośnikach stx mnie przestraszą po odsłuchu infinity w domu? Czy może różnica diametralna nie będzie. I nie chodzi mi tutaj o wróżenie z fusów, bo zdaje sobie sprawe ze te glośniki co mam są dość rzadkie. Chodzi bardziej o takią realną ocenę dzwięku, bo o ile różnica w głośnikach logitecha a moich monitorach jest ogromna o tyle im droższy głośnik tym ta różnica się zmniejsza.

Ostatnia edycja:
Na głośniki i zwrotnice przeznacz 2-2,5 tys i wtedy twoja zabawa bedzie miała sens
Jeśli chcesz cos z prawdziwego zdarzenia

Powrót