• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Inżynieria Dźwięku

Reakcji
0
Jestem w 3 liceum, chciałbym wybrać się na studia w Krk w jakimś kierunku związanym z tym, wymienionym w temacie. Oceny mam raczej tragiczne(przez zaniedbanie szkoły), matura z matmy to będzie najmocniejszy punkt, ale biorę tylko podstawową.
Miał ktoś styczność z tematem? Albo chociaż gdzie posiadają dobre labolatorium akustyczne?
Ewentualnie jakie studia z małymi wymaganiami na przyjęcie mogą mi pomóc dalej rozwinąć karierę jako akustyk na koncertach?

Z reguły po studiach, na które są małe wymagania przy przyjęciu największą karierę robi się w pośredniaku, w Anglii na zmywaku lub w polityce :razz:

Dzięki... Chodzi o to że się nie uczyłem, a chciałbym w możliwie najłatwiejszy sposób rozwinąć się w kierunku akustyka. Oczywiście od początku 3 liceum nadrabiam jak tylko mogę. powiedzmy że z matmy będę miał >70% z podstawowej, a koło 50% z języka, starczy na politechnikę Krk?

[ Dodano: 2009-11-05, 09:21 ]
Maniura_pl napisał:
Dzięki... Chodzi o to że się nie uczyłem, a chciałbym w możliwie najłatwiejszy sposób rozwinąć się w kierunku akustyka. Oczywiście od początku 3 liceum nadrabiam jak tylko mogę. powiedzmy że z matmy będę miał >70% z podstawowej, a koło 50% z języka, starczy na politechnikę Krk?

Dobrze rozumiem że żeby się dostać na elektrotechnikę na politechnikę Krk trzeba mieć min. 40% z "przedmiatu honorowanego" i jaki to przedmiot wogóle O.o ??

http://www.pk.edu.pl/rekrutacja/index.php?option=com_content&task=view&id=178&Itemid=234

Maniura_pl, musisz wiedziec czego chcesz, bo elektrotechnika na PK ma racej mało wspólnego z akustyką

Na elektronice PWR jest taka specjalizacja jak AKUSTYKA.
A co do niskich wymagań przyjęcia to się nie zgodzę (jeśli chodzi o politechnikę). Jak się łatwo dostać na politechnikę to zazwyczaj ciężej się jest utrzymać. Znam to z autopsji :)

No założenia mam ścisłe, chce w przyszłości otworzyć małą firmę produkującą wzmacniacze i zestawy głośnikowe, coś na wzór stx, albo pracować w czymś takim i chce do tego dojść najłatwiejszą drogą, żeby potem też mi było łatwo, więc potrzebuję wykształcenia elektronicznego i papierka ze studiów żeby łatwiej znaleźć pracę i sobie w niej radzić. Jaki kierunek powinienem wybrać? Nie MUSI być Kraków ale tam było by mi najwygodniej. Jeśli ktoś jest rozeznany w temacie to proszę o pomoc.

Myślałem nad agh, ale mają na dobre kierunki kosmiczne wymagania :(.

ale przeciez to nie chodzi o to żeby się tylko dostać i już.
przeciez na studiach trzeba cięzko pracowac zeby się utrzymac, a pozatym trzeba coś z tych studiów wyniesc żeby wiedziec jak i co później robić.
nie wystarczy ci papierek, musisz coś umieć, a szczególnie jak masz tak ambitne plany.

na elektronice na PK jest mój brat, i nie jest tak banalnie sie tam utrzymac, poprostu trzeba pracować

Ja jestem na pierwszym roku studiów na PG WETI. Dostać się jest łatwo (Matma podstawa 66%). Na start powtórka z matmy (mnie trafiła się bardzo dobra pani od ćwiczeń). Fiza kuleje przez braki w matmie ze szkoły średniej (wzory wyrażana pochodnymi, różniczkami, całkami). Ale po prostu trzeba się przyłożyć. Jesteś zainteresowany wejdź na www.eti.pg.gda.pl katedra systemów multimedialnych.

yxzabc napisał:
ale przeciez to nie chodzi o to żeby się tylko dostać i już.
przeciez na studiach trzeba cięzko pracowac zeby się utrzymac, a pozatym trzeba coś z tych studiów wyniesc żeby wiedziec jak i co później robić.
nie wystarczy ci papierek, musisz coś umieć, a szczególnie jak masz tak ambitne plany.

na elektronice na PK jest mój brat, i nie jest tak banalnie sie tam utrzymac, poprostu trzeba pracować

Całkowita prawda z tym wyjątkiem że chyba na każdej polibudzie tak jest! Ja studiuje na PRz i wiem że bez wkładu własnego utrzymasz się max do 1 sesji. To nie szkoła średnia tam nie mają obowiązku cie trzymać. Polibuda to przed wszystkim matma i fizyka. Mogę zacytować mojego prodziekana "na Politechnice ciężkie są pierwsze cztery lata potem na drugim roku już jakoś leci :twisted: :twisted: :twisted: "

marjano82 napisał:
Z reguły po studiach, na które są małe wymagania przy przyjęciu największą karierę robi się w pośredniaku, w Anglii na zmywaku lub w polityce
no to widze ze kolega nie jest aktualny w temacie...
na uczelnie wyzsze idzie mlodziez z "nizu" a w dodatku wiekszosc wybiera kierunki humanistczne...
na kazdej politechnice przyjma cie z otwartymi ramionami :P

ploter napisał:
kierunek Wibroakustyka ??
ale wiesz ze to nie ma wiele wspolnego z tym co my robimy? :P

Maniura_pl napisał:
No założenia mam ścisłe, chce w przyszłości otworzyć małą firmę produkującą wzmacniacze i zestawy głośnikowe, coś na wzór stx
no to czegos takiego sie nie nauczysz na studiach :lol:
Maniura_pl napisał:
albo pracować w czymś takim i chce do tego dojść najłatwiejszą drogą, żeby potem też mi było łatwo
tu juz lepiej. ale i tak bez wiedzy (ktorej nie zdobedziesz na studiach) i doswiadczenia latwo nie bedzie :P

yxzabc napisał:
metalcruscher napisał/a
na Politechnice ciężkie są pierwsze cztery lata potem na drugim roku już jakoś leci

bardzo optymistyczne podejście
ja sie wyrobilem w 2 lata :twisted:

Maniura_pl napisał:
...i chce do tego dojść najłatwiejszą drogą, żeby potem też mi było łatwo...
To w takim razie zapomnij o studiach technicznych. Nic nie przychodzi łatwo. Fiza i matma to podstawa. Jedynie to odrobinę łatwiej można znaleźć pracę, ale jeśli skończy się studia z marnym wynikiem to i nawet techniczne wykształcenie nie pomoże. Jestem po Politechnice Śląskiej i wiem co mówię.

No masz Paweł trochę racji, na polibudę wezmą z otwartymi ramionami ale i równie łatwo możesz wylecieć. Choć nie tylko na polibudzie- u mnie na prawie administracyjnym także bardzo chętnie pozwalali Ci zgłębiać meandry uczelni, poznawać coraz to nowe roczniki studentów na kolejnych egzaminach itp.
Ja bogu dzięki wyrobiłem się z studiami w terminie i Uniwerek Szczeciński poznawałem tylko tyle, ile to było konieczne. Problem był z obrona pracy, bo mój doktor rehabilitowany:) się na jakiś staż do Brukseli załapał i był rok poślizgu z obroną, bo za cholerę żaden inny profesorek nie chciał pracy mojej zaakceptować a ja od nowa u innego pisać nie chciałem. I tak zostało mi czekanie na powrót delikwenta.

Maniura_pl, jako że nosiłem się z tym samym tematem co Ty - niestety nie ma kierunku studiów - Akustyka, przeszukałem każdy Uniwersytet w Krakowie.

Studia nie kształcą w tym kierunku, jedynie co - spotkałem studium, w zawodzie Technik urządzeń audiowizualnych w Profesji, AP Edukacji - ale jak patrzyłem na testy zawodowe - mógbłym je napisać na ok 70% bez chodzenia do szkoły - chcesz się pobawić, możesz się zapisać - będziesz miał chociaż technika w zawodzie. Wyższe - jedynie elektronika.

Maniura_pl napisał:
chce w przyszłości otworzyć małą firmę produkującą wzmacniacze i zestawy głośnikowe, coś na wzór stx
Muszę przydeptać Ci trochę skrzydła, bo chyba z takiej roboty to Ty nie wyżyjesz. Co drugi z nas, o takim czymś marzył, ale nie ma co się oszukiwać, na to nie ma duzego popytu u nas w kraju (zreszto chyba jak wszędzie).

Maniura_pl, na twoim miejscu celował bym juz raczej w elektronikę.

Hehe ale ja w siebie wierze, mam pare konstrukcji i 2 proste zwrotnice (ale dobrze brzmią) zaprojektowane z jiga, składałem syma i kilka tda. Fizyki nie mam w 3 klasie ale raczej nadrobię braki. Chodzi o to że chce się sprawdzić na studiach, a w tym celu chce wybrać kierunek i poziom trudności z którymi będę się czuł komfortowo... mam nadzieje że rozumiecie. (Z kasą na szczęście nie będzie problemu.)

Akustyka jest na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu, ale mają tylko 25 miejsc :???: i dlatego są tam wysokie progi

O Wibroakustyce zapomnij. Ta specjalność się skończyła. Jest za to na AGH coś co nazywa się Inżynieria Akustyczna. Jest to między wydziałowy kierunek, masz zajęcia na IMIRze i na EAIiE. Świetna sprawa, bo masz połączone elektronikę z akustyką. A co najlepsze nie robisz standardowego kursu mechanicznego jaki ja miałem. Zapis konstrukcji, PKM itp są w szczątkowej formie.

Właśnie marzył bym o takiej Inżynierii Akustycznej z AGH, ale tam mają strasznie wysoki próg z tego co patrzyłem, trzeba mieć ponad 50 z rozszerzonej chyba. Ale pytałem się takiego faceta to mówił że mogę po pierwszym roku sie przenieść na inny wydział jak będę miał dobre oceny...

Powrót