LightSound, wrzucanie na oko litraży i strojeń dla tego głośnika to pomyłka, nie wiedzieć czemu MDSy są na to wyczulone i łatwo coś spartolić. A miałem i 06 i 08 i 12dvc, z 10 miałem styczność tylko chwilową.
W samochodzie najlepiej grał w o dziwo closed, lat to temu było parę , litrażu dokładnie nie pamiętam,ale było mało, bo i zadanie takie było

Były też testy w br, ale dokładnych litraży nie pamiętam, strojeń też nie, poszukam w swoich archiwach

Natomiast wniosek był jeden - zdecydowanie nie niskie strojenia.
32hz to pomyłka dla tego głośnika, 35hz to powiedzmy dolna granica przyzwoitości, a radzę pobawić się czymś bliżej 40hz.
LightSound napisał:
Mimosior podał jak na tacy wszystko, nawet lepiej niż producent, a tutaj jeszcze pytania jakieś :???:
ktoś zaraz poda max spl z dokładnością do 0.01 dB i będzie jeszcze lepszy niż Mimosior :lol: to jest dopiero paranoja... Szczególnie że nie miał głośnika w ręku zapewne.
A ja bardzo brzydzę się takim teoretyzowaniem , kto nie miał danego głośnika, nie posłuchał to przynajmniej podczas jakiś prób/testów, a jedynie symuluje jego zachowanie w sposób kalkulatorowy nie powinien się wypowiadać i tyle.
Nie wszystko co oferuje głośnik ma swoje odzwierciedlenie w bardzo niedoskonałych parametrach TS, jest masa zjawisk których opisać nie potrafimy, co dopiero mówić o mierzeniu. Prosty przykłąd z mojej dziedziny - przez setki lat śmiano się z "badań aury" (w filmach pokazują to jako poświatę, każdy chyba wie o co chodzi

) i co się okazuje ? Najnowsze metody diagnozowania raka opierają się właśnie o badanie pola magnetycznego (przez MRI) oraz zapachu (wykrywanego przez psy np).
Już nie wspominając o bardzo głębokim temacie pt psychoakustyka...