• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak aplikować moduł HADAM MARANTZA w miejsce zwykłego opka.

Reakcji
0
Przeszukując klamoty dzisiaj natrafiłem na coś takiego?
Czy to może byc opek dyskretny. Napewno wymontowalem to z marantza...
Jeśli jest to opamp to czy istnieje jakaś możliwość dostosowania go aby przetestować np. W E450

No nie wiem. Tam jest tylko 6 tranzystorów. No chyba, że jakieś SMD pod dołem, ale nie wygląda na to.

Wiec jest to HDAM

masz dwa takie? wtedy mozna je zaaplikowac, ma zdjeciu masz oznaczenie wyprowadzen, pracuje tu na zasilaniu +/- 19.5V

Ostatnia edycja:
No nie wiem. Tam jest tylko 6 tranzystorów. No chyba, że jakieś SMD pod dołem, ale nie wygląda na to.

Ta pokrywka jest przylutowana, trzeba by grzać.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Z tego co widzę, to są tam jeszcze jakieś diody. Na 6 tranzystorach można zrobić najprostszy wzmacniacz operacyjny, więc może faktycznie nim jest :)

Jak aplikować moduł HADAM MARANTZA w miejsce zwykłego opka.

Przeszukując klamoty dzisiaj natrafiłem na coś takiego?

Czy to może byc opek dyskretny. Napewno wymontowalem to z marantza...
Jeśli jest to opamp to czy istnieje jakaś możliwość dostosowania go aby przetestować np. W E450

Masz jedną sztukę czy dwie ?
Zrób zdjęcie drugiej strony
Nie jest to odpowiednik wzmacniacza operacyjnego , raczej rodzaj bufora :)

Tak jest to dyskretny wzacniacz operacyjny, jest w obudowie metalowej przylutowanej do płytki.
Temat zacząłem w budowanie na ekranie, mam nadzieję że moderator przeniesie resztę

Dyskretne opampy stosowane przez Marantza
Przyjrzyj się jeszcze raz schematowi i powtórz to jeszcze raz :)
W światku audio są sprzeczne opinie na temat ich wpływu na dźwięk
Jedni usuwając je poprawiają dźwięk a inni twierdzą że poprawiają jak są zamontowane :biggrin:
Nie bardzo widzę gdzie chciałbyś je wykorzystać w E-450 , w miejscu operacyjnych raczej się nie nadają :)

W miejsce do tego przeznaczone lecz tam jest dwie dodatkowe nogi i nie wiem czy da się to jakoś adaptować. Napewno ni da się bez dorobienia adaptera.

Dla mnie jest to poroniony pomysł aby HDAM aplikować zamiast opka , to całkiem różne konstrukcje i przeznaczenie
Wybacz szczerość ale jeżeli chcesz na siłę to tam zainstalować to zrób to na własną odpowiedzialność
Najwyżej upalisz moduł albo wzmacniacz :)
Albo jedno i drugie :D

Powrót