• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Jak dobrze skleić drewnianą obudowę akordeonu.

Reakcji
0
Czołem! Dziś ktoś wyrzucał razem ze śmieciami akordeon więc postanowiłem, że go wezmę, jako że mam słabość do idiofonów. Okazało się że stroi, a stroiki są nowe (wentylki też), ale ma pewną wadę: gubi sporo powietrza. Przy okazji oględzin wewnętrznych dopatrzyłem się dość poważnie wyglądającego pęknięcia obudowy przez które ucieka powietrze.
I tu pojawia się pytanie: jak mogę skleić to pęknięcie, żeby łączenie było bardzo wytrzymałe i szczelne? Dodam, że pęknięcie ma ok >2mm w najszerszym punkcie i trzeba użyć sporo siły, żeby je zacisnąć rękami. Co można z tym zrobić?

Jak dasz radę ścisnąć i jest kawałek powierzchni klejenia to nawet wikol powinien dać rade.

Jak nie dasz rady ścisnąć to zostaje jakaś żywica epoksydowa z ewentualnym wzmocnieniem od wewnątrz tkaniną szklaną/węglową.

Jak to wpłynie na dźwięk nie mam pojęcia ;)

Spróbuję klejem Ponal z Niemiec, powinien dać radę, bo jest mocniejszy niż wikol. Wpłynąć na dźwięk nie wpłynie, bo ta część trzyma miech ;)

A jakiego kleju moglbym uzyc do przyklejenia ozdobnego kalika do miecha?

Ostatnia edycja:
Bialy ponal to wikol Henkela, niewiele sie rozni od Patexa.

A jakiego kleju moglbym uzyc do przyklejenia ozdobnego kalika do miecha?

Klej introligatorski. Pewnie zwykly Magic w tubce da rade bez problemu. Jak sie tym klei membrany i zawieszenia glosnikow, to i z tym sobie poradzi.

Powrót