• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

JAK LICZYC OBUDOWE DLA SREDNIOTONOWEGO??

Reakcji
6
jak w tytule... bo nie bardzo wiem jak mam dobierac objetosc do glosnika... przy glosniku z zamknietym koszem to nie problem ale jesli kosz jest otwarty?

Mozesz za pojemnośc komory dla sredniaka przyjac VAS głośnika, a komore silnie wytlumic.

jak szukalem do swojej kolumny sredniaka to pan sprzedawca polecal mi głosnik JLB! i mowil ze jak go kupie to potem bede bede musial przekrecic od wewnatrz obudowy doniczke !!!!ale zrezygnowalem
Pozdro

Zastanówcie się jakie jest wychylenie objętościowe głośnika średniotonowego i czy w zawiązku z nim obudowa cokolwiek zmieni.

Obudowa 1 litr... albo 2 litry... albo ile wyjdzie, mocno tłumiona materiałami gąbczastymi, które dobrze tłumią średnie pasmo. Materiał obudowy nie ma większego znaczenia bo i tak przez obudowę dźwięk promieniuje do wnętrza obudowy dla niskotonowego.

Viper napisał:
Mozesz za pojemnośc komory dla sredniaka przyjac VAS głośnika
Taaaa.... np. 0,06 litra :)

Viper napisał:
a jaki średniak ma tak niskie Vas?
np. STX GDM-10-60-8-PC ;)

Viper napisał:
Pozatym napisałem że mozna przyjac vas a nie że trzeba.
SOHF ? :-/

Viper napisał:
IMHO objetosc komory dla średniaka nie ma wiekszego znaczenia.
I zdecydowanie masz rację. Dokładnie to samo chciałem przekazać swoim postem. :)

szkoda bylo globusa
..........:)))))))))))))))))))
masz rację..pewnie musiał wiele dla Ciebie znaczyć:) hehe just kidding!
jeśli chodzi o średniaka to on dużo nie potrzebuje.heh..chyba że bedzie to śrenio-nisko tonowy:P
Ps. nie szkoda Wam doniczek?:P
pozdro

Powrót