• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

jak naprawic CAT-298?

Reakcji
0
Witam
Niestety trafił mi się leciutko "niedorobiony" morel, mianowicie jeden otwór na śrubę trzymającą front był za płytki ;/. Ruszał mi się front więc spróbowałęm go dokręcic. Niestety jak mówiłem dziurka była za płytka i zerwał mi się w niej gwint :[.
Potrzebuje waszej rady. Co z tym robic, spróbowac nawiercic głębiej (jeżeli to możliwe, ktoś może wie?) i nagwintowac od nowa, czy nic lepiej nie robic tylko wkleic srubke na stale klejem?
Pozdro.

bart chyba nie do końca o to chodziło.

malyzmc - wydaje mi się, że chyba lepiej wkleić na klej - wiercenie gwintowanie może być dość niebezpieczne jeszcze jakiś opiłek wpadnie do szczeliny i leżysz.

i jeszcze jedno - jeśli otwór był za płytki uważaj żeby ci górnego nabiegunnika nie odsadziło bo będzie klapa

bart210 napisał:
i jeszcze jedno - jeśli otwór był za płytki uważaj żeby ci górnego nabiegunnika nie odsadziło bo będzie klapa
znaczy nie przesunęło tak;> mam zamiar nabiegunniki podklejac bo też się o to boję, Michałowi K. się włąśnie jeden przesunął więc wolę dmuchac na zimne :mrgreen:

[ Dodano: 2008-12-11, 20:35 ]
hmm chyba, żeby wiercic bez zdejmowania plastiku, dodatkowo mogę jeszcze go spróbowac zabezpieczyc taśmą, żeby nic nie wleciało.. co myślicie

klejenie sie calkowicie sprawdza bo kiedys robilem to z morelem klej ktory dziala w tej sytuacji to kleje 2 skladnikowe elestyczne np dragon w zadnym razie nie rob tego klejem budowlanym, sprawdza sie rowniez kleje do metalu

malyzmc, nic nie rozwiercaj i nic nie gwintuj - musialbys rozebrac magnes zeby cos takiego zrobic. teraz tylko wklej srubke lub przyklej front na tasme 2 stronna i wklej czyms slabym srubke zeby pustego otworu nie bylo

Nie na temat...
malyzmc, jeżeli mogę wiedzieć, skąd masz morele? Z AC?

XYS, dobrze mówi, ja kleiłem na dragonie fronty od tonsili do missionów z allegro i trzyma się do dziś mimo iż kolumny są mobilne - często przenoszone.

Nie na temat...
tak AC, ale przecież to drobnostka jest :wink: zresztą co to za różnica skoro koledzy już nam uniemożliwili robienie zakupów w AC :evil:

włąśnie taki klej kupiłęm, więc tak zrobie :mrgreen:

nie wiem jak jest tam rozwiązane centrowanie cewki jeśli nie jest ustalona (czytaj trzyma ją front) to czeka cię jeszcze strojenie

tak cewka jest przytwierdzona do takiego plastiku założonego na nabiegunnik, a do tego dopiero jest front

[ Dodano: 2008-12-12, 16:02 ]
znaczy cewka do membranki a to dopiero do plastiku :wink: żeby nie było, że cewka na stałe :lol: :wink:

szczegóły mają tu ogromne znaczenie.

jeśli po zdjęciu frontu cewka z membraną może się poruszać (istnieje możliwość skorygowania jej położenia) to po ponownym złożeniu (przed dokręceniem) powinieneś wycentrować cały układ.

Może zapodaj foto jak to dokładnie wygląda.

wygląda na to że jest spasowane. ale jeśli po włożeniu śrubek i wkręceniu palcem ma luz to zrób coś takiego

sinusoida na 1k i na ucho tak ustaw cewkę w szczelinie aby zniekształcenia były jak najmniejsze naprawdę da się to usłyszeć :)

Sound Wave, cewka w 29ce jest samocentrujaca znaczy oparta ejst na plastiku ktory idelanie pasuje w magnes natomist front to czysty ozdobnik wiec stroic nie trzeba bedzie

Powrót